Vänsterpartiets valtavlor nedbrända av nazister

Publicerad 2006-08-23

Merparten av vänsterpartiets valtavlor på olika platser runt om i Göteborg har plockats ned och bränts upp. På den nazistiska hemsidan info14 meddelas att vänsterpartiet och Kommunistiska partiet har fått sin ”valpropaganda konfiskerad och förverkad” de senaste dagarna. Samtidigt uppger Sverigedemokraterna i Göteborg att deras kandidater utsatts för trakasserier och hot från vänsterextrema grupper.

Vänsterpartiet uppger att man satt upp runt 300 valtavlor sedan affischeringen släpptes fri i fredags. Nu uppger partiet att nio av tio valtavlor försvunnit och pekar ut nazister som ansvariga.

- Dessa grupper är kriminella och har ingen respekt för demokratin, vi kommer inte att skrämmas till tystnad utan fortsätta sprida vårt budskap om en politik för ett rättvist och solidariskt samhälle. Dessa kriminella grupper skall inte få segra, säger vänsterpartiets ordförande i Göteborg Mats Pilhem i ett pressmeddelande.

Symboliska handlingar
På den nazistiska hemsidan info14 beskrivs valsabotaget under rubriken ”Kommunistfritt Göteborg”. Bilder visar hur vänsterpartiets valmaterial bränns upp och artikeln avslutas med orden: ”Nationalisterna bakom de symboliska handlingarna hoppas att signalerna nått de öppet kommunistiska partierna som ett knytnävsslag i ansiktet och att de fortsättningsvis slipper se kommunistpropaganda i staden.”
Samtidigt toppar Info14 sin hemsida med en artikel om en ”Aktion för yttrandefrihet i Stockholm”, sedan tyska myndigheter förbjudit den årliga nazistmarschen till Rudolf Hess minne i tyska Wunsiedel.

Skadegörelsen är polisanmäld.

Vandalisering mot SD
Samtidigt uppger Sverigedemokraterna att tre av partiets kandidater till fullmäktige i Göteborg utsatts för hot och skadegörelse. Det rör sig om sönderslagna ytterdörrar och budskap sprayade utanför deras bostäder.

- Jag uppfattar det som ett aktivt försök att skrämma våra kandidater och få dem att hoppa av, säger distriktsordföranden i Göteborg, Mikael Jansson, till Göteborgsposten.

Mikael Jansson uppger att vandaliseringen och hoten är polisanmälda. Enligt honom tyder budskapen som sprayats på att AFA ligger bakom.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro