Värdig manifestation till minne av Förintelsen

Publicerad 2006-01-27

Idag var det 61 år sedan Auschwitz befriades, vilket uppmärksammades runt om i Sverige. I Stockholm anordnade Forum för levande historia en manifestation till minne av Förintelsen på Raoul Wallenbergs torg.

– I all tragik finns det hopp. En människa kan göra skillnad. Alla här kan göra skillnad, menade Zanyar Adamis, chefredaktör på tidskriften Gringo och en av talarna.

Heléne Lööw, överintendent på Forum för levande historia, betonade i sitt tal att Förintelsen inte bara ska ses ur ett historiskt perspektiv. Hon menade, att rädslan och främlingshatet som blev fröna till Förintelsen finns runt omkring oss även idag och att vi måste fortsätta kämpa mot det som gör folkmord möjliga.

Det var en stor och blandad folkmassa som kom för att höra Heléne Lööw och Zanyar Adami tala. Konstfackelever hade en utställning på torget under namnet ”På denna plats” där Förintelsen framställdes ur ett svenskt perspektiv.

Många besökare kom dit för att tända ljus, lyssna på tal och hedra nazismens offer och motståndare. På plats syntes bland annat Lars Ohly, Per Nuder, Lars Leijonborg och kronprinsessan Victoria, som tillsammans med Zanyar Adami lade ner en tänd marschall till minne av Förintelsens offer.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA