Värdig manifestation till minne av Förintelsen

Publicerad 2006-01-27

Idag var det 61 år sedan Auschwitz befriades, vilket uppmärksammades runt om i Sverige. I Stockholm anordnade Forum för levande historia en manifestation till minne av Förintelsen på Raoul Wallenbergs torg.

– I all tragik finns det hopp. En människa kan göra skillnad. Alla här kan göra skillnad, menade Zanyar Adamis, chefredaktör på tidskriften Gringo och en av talarna.

Heléne Lööw, överintendent på Forum för levande historia, betonade i sitt tal att Förintelsen inte bara ska ses ur ett historiskt perspektiv. Hon menade, att rädslan och främlingshatet som blev fröna till Förintelsen finns runt omkring oss även idag och att vi måste fortsätta kämpa mot det som gör folkmord möjliga.

Det var en stor och blandad folkmassa som kom för att höra Heléne Lööw och Zanyar Adami tala. Konstfackelever hade en utställning på torget under namnet ”På denna plats” där Förintelsen framställdes ur ett svenskt perspektiv.

Många besökare kom dit för att tända ljus, lyssna på tal och hedra nazismens offer och motståndare. På plats syntes bland annat Lars Ohly, Per Nuder, Lars Leijonborg och kronprinsessan Victoria, som tillsammans med Zanyar Adami lade ner en tänd marschall till minne av Förintelsens offer.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro