Värnpliktig nazist skickas hem

Publicerad 2006-04-24

Den 20-årige värnpliktige vid en säkerhetsklassad befattning som pekas ut som nazist av flera medier och som nyligen dömdes för vapenbrott skickas hem. Det beslutet togs idag av regementschefen på det mellansvenska regemente där 20-åringen gör sin värnplikt.

Den 20-årige mannen dömdes nyligen för vapenbrott sedan han varit med och fotograferat två jämnåriga män när de höll 20-åringens pappas AK4 i händerna. Bilden lades senare upp på en hemsida. 20-åringen friades först i tingsrätten eftersom han inte höll vapnet på bilderna, men hovrätten dömde honom den 14 mars för ringa vapenbrott eftersom han fotat sina kamrater med vapnet och haft vapendelar i händerna före och efter.

I ett pressmeddelande som citeras av TT förklarar regementschefen att förtroendet för soldaten, både i organisationen och hos allmänheten, är rubbat. Regementet begär att 20-åringen omplaceras.

Enligt Hallandsposten är 20-åringen aktiv i nazistiska Nationell ungdom. Han ska bland annat ha affischerat organisationens affischer på sin skola och deltagit på ett värvningsmöte i Halmstad under en permission i höstas. 20-åringen har nekat till allt samröre med några politiska organisationer.

Det är inte 20-åringens eventuella politiska inställning som ligger bakom beslutet, enligt regementschefen. En person som är dömd för vapenbrott anses inte lämplig och kan omplaceras.
Daniel Olsson

Verktyg:

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA