Värnpliktig nazist skickas hem

Publicerad 2006-04-24

Den 20-årige värnpliktige vid en säkerhetsklassad befattning som pekas ut som nazist av flera medier och som nyligen dömdes för vapenbrott skickas hem. Det beslutet togs idag av regementschefen på det mellansvenska regemente där 20-åringen gör sin värnplikt.

Den 20-årige mannen dömdes nyligen för vapenbrott sedan han varit med och fotograferat två jämnåriga män när de höll 20-åringens pappas AK4 i händerna. Bilden lades senare upp på en hemsida. 20-åringen friades först i tingsrätten eftersom han inte höll vapnet på bilderna, men hovrätten dömde honom den 14 mars för ringa vapenbrott eftersom han fotat sina kamrater med vapnet och haft vapendelar i händerna före och efter.

I ett pressmeddelande som citeras av TT förklarar regementschefen att förtroendet för soldaten, både i organisationen och hos allmänheten, är rubbat. Regementet begär att 20-åringen omplaceras.

Enligt Hallandsposten är 20-åringen aktiv i nazistiska Nationell ungdom. Han ska bland annat ha affischerat organisationens affischer på sin skola och deltagit på ett värvningsmöte i Halmstad under en permission i höstas. 20-åringen har nekat till allt samröre med några politiska organisationer.

Det är inte 20-åringens eventuella politiska inställning som ligger bakom beslutet, enligt regementschefen. En person som är dömd för vapenbrott anses inte lämplig och kan omplaceras.
Daniel Olsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro