Åtalas för försök till rasistmord

Publicerad 2007-12-14

Två män med kopplingar till den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen åtalades på fredagen vid Södertörns tingsrätt, misstänkta för försök till mord på en 19-årig man och misshandel av en annan man.

De båda misstänkta männen, 20 respektive 21 år gamla, ska ha misshandlat och försökt mörda en 19-årig man på en adress i Hägersten under natten till den 10 november i år. Enligt åtalet ska 20-åringen ha slagit den 19-årige mannen med ett baseballträ samtidigt som 21-åringen stack honom flera gånger med en kniv, bland annat i halsen, bröstet och magen.

Männens motiv ska enligt stämningsansökan ha varit att kränka målsägande "på grund av hans ras eller hudfärg". Att 19-åringen inte avled ska endast ha berott på "tillfälliga omständigheter".

Enligt förundersökningen var upprinnelsen till mordförsöket en hetsig diskussion som spårat ur. En kvinna, som enligt vittnen sagt att hon var nazist, hamnade i dispyt med en annan kvinna. Andra personer blandade sig i diskussionen, vilken urartade i ett bråk där 19-åringen knivskars och misshandlades. Ytterligare en man misshandlades av nazisterna med basebollträ.

Deltagit vid SMR-aktion


De båda männen har kopplingar till Svenska motståndsrörelsen, SMR. 20-åringen sågs senast i samband med att SMR hade en flygbladsutdelning i Stockholm den 21 november i år. Två dagar senare greps han av polis. Han hade då varit anhållen i sin frånvaro sedan kvällen för mordförsöket den 10 november. Han häktades den 25 november och har suttit i förvar sedan dess. 20-åringen är sedan tidigare dömd för misshandel vid två tillfällen.

21-åringen greps av polisen den 15 november och han häktades tre dagar senare. År 2005 var han med SMR vid en flygbladsutdelning på en skola i Söderhamn, för vilket han senare dömdes tillsammans med de andra aktivisterna för hets mot folkgrupp. Han är även sedan tidigare dömd för försök till rån, rån och urkundsförfalskning.

Åtalet är det senaste i raden av stämningsansökningar mot personer med kopplingar till Svenska motståndsrörelsen. Tidigare i höst dömdes en medlem av organisationen till fängelse i sex år för mordförsök. Det brottet ägde rum i samband med att SMR demonstrerade vid Slussen i Stockholm. Domen har överklagats till högre instans.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA