Åtalas för försök till rasistmord

Publicerad 2007-12-14

Två män med kopplingar till den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen åtalades på fredagen vid Södertörns tingsrätt, misstänkta för försök till mord på en 19-årig man och misshandel av en annan man.

De båda misstänkta männen, 20 respektive 21 år gamla, ska ha misshandlat och försökt mörda en 19-årig man på en adress i Hägersten under natten till den 10 november i år. Enligt åtalet ska 20-åringen ha slagit den 19-årige mannen med ett baseballträ samtidigt som 21-åringen stack honom flera gånger med en kniv, bland annat i halsen, bröstet och magen.

Männens motiv ska enligt stämningsansökan ha varit att kränka målsägande "på grund av hans ras eller hudfärg". Att 19-åringen inte avled ska endast ha berott på "tillfälliga omständigheter".

Enligt förundersökningen var upprinnelsen till mordförsöket en hetsig diskussion som spårat ur. En kvinna, som enligt vittnen sagt att hon var nazist, hamnade i dispyt med en annan kvinna. Andra personer blandade sig i diskussionen, vilken urartade i ett bråk där 19-åringen knivskars och misshandlades. Ytterligare en man misshandlades av nazisterna med basebollträ.

Deltagit vid SMR-aktion


De båda männen har kopplingar till Svenska motståndsrörelsen, SMR. 20-åringen sågs senast i samband med att SMR hade en flygbladsutdelning i Stockholm den 21 november i år. Två dagar senare greps han av polis. Han hade då varit anhållen i sin frånvaro sedan kvällen för mordförsöket den 10 november. Han häktades den 25 november och har suttit i förvar sedan dess. 20-åringen är sedan tidigare dömd för misshandel vid två tillfällen.

21-åringen greps av polisen den 15 november och han häktades tre dagar senare. År 2005 var han med SMR vid en flygbladsutdelning på en skola i Söderhamn, för vilket han senare dömdes tillsammans med de andra aktivisterna för hets mot folkgrupp. Han är även sedan tidigare dömd för försök till rån, rån och urkundsförfalskning.

Åtalet är det senaste i raden av stämningsansökningar mot personer med kopplingar till Svenska motståndsrörelsen. Tidigare i höst dömdes en medlem av organisationen till fängelse i sex år för mordförsök. Det brottet ägde rum i samband med att SMR demonstrerade vid Slussen i Stockholm. Domen har överklagats till högre instans.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA