071003_inr_baltic_inkasso.jpg\

Två, av tre, eftersökta personer från indrivningsföretaget Baltic inkasso sitter i förfar i Estland och kan komma att utelämnas till Sverige. Samtliga eftersökta är svenskar. Företaget har sitt säte i Estland.

Baltic inkassos grundare gripen i Estland

Publicerad 2007-10-03

Två av de tre eftersökta företrädarna från det estländska indrivningsföretaget Baltic inkasso har gripits av den estniska polisen. Den tredjes brott bedöms inte som tillräckligt allvarligt för ett gripande. Samtliga är sedan tidigare kända i svenska högerextrema miljöer.

Företaget Baltic inkasso har gjort sig ökänt för sina kontroversiella metoder att driva in skulder. Två personer, båda svenskar, från indrivningsföretaget sitter nu i förvar i Estland. I måndags tog estnisk domstol beslut om att de skulle utlämnas till Sverige där de är eftersökta för grova skattebrott. Ett beslut som kommer att överklagas av de misstänkta. En av de gripna är den 40-årige grundaren av företaget, den andra en 41-årig medarbetare.

Även företagets vd, en 35-årig man, är häktad i sin frånvaro misstänkt för brott mot inkassolagen. Myndigheterna i Estland bedömer dock den brottrubriceringen som för svag för ett gripande.

Kända som kriminella


Samtliga tre är kända som tidigare tillhörande olika högerextrema grupper. De är även dömda för diverse olika brott. Grundaren har bland annat varit aktiv i Nordiska rikspartiet och Föreningen sveriges framtid. Han var också en av de drivande inom Konservativa partiet som hade ett valsamarbete med Ny demokrati 1998. Han är dömd till fängelse för misshandel och böter för hets mot folkgrupp.

41-åringen har dömts vid ett flertal tillfällen, bland annat för häleri, stöld, olaga innehav av explosiv vara, brott mot vapenlagen och grovt bedrägeri. I slutet av åttiotalet var han medlem i Sverigedemokraterna och satt i styrelsen för partiet i Göteborg.

Den 35-årige vd:n, som tidigare varit aktiv inom den svenska nazist-miljön dömdes 1998 för hets mot folkgrupp.

Baltic inkasso meddelar på sin hemsida att de beslutat sig för att lägga ner delar av sin verksamhet i Sverige eftersom myndigheters granskning av företaget kan innebära obehag för deras klienter.
Anders Dalsbro, Mikael Ekman

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA