Demonstration mot det amerikanska rättsväsendet

Publicerad 2007-09-21

Mellan femton- och tjugotusen personer demonstrerade på torsdagen i södra USA mot att hudfärgen avgör hur rättväsendet agerar, rapporterar Sveriges radios ekoredaktion i dag.

Upprinnelsen till demonstrationen är bråk mellan svarta och vita elever i staden Jena i Louisiana. Bråken har pågått under flera år och en domstol åtalade nyligen en grupp svarta elever för försök till mord efter de misshandlat en vit elev. Brottsrubriceringen har tolkats som allt för sträng och rört upp känslorna i staden.

Åtalen mot eleverna mildrades, men kritiken har inte tystnat. Kritikerna menar att det amerikanska rättsväsendet har olika måttstock för svarta och vita. Medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson säger att det finns fördomar inom rättsväsendet och att sådana här händelser inte är något unikt för staden Jena, rapporterar Sveriges radio.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA