Demonstration mot det amerikanska rättsväsendet

Publicerad 2007-09-21

Mellan femton- och tjugotusen personer demonstrerade på torsdagen i södra USA mot att hudfärgen avgör hur rättväsendet agerar, rapporterar Sveriges radios ekoredaktion i dag.

Upprinnelsen till demonstrationen är bråk mellan svarta och vita elever i staden Jena i Louisiana. Bråken har pågått under flera år och en domstol åtalade nyligen en grupp svarta elever för försök till mord efter de misshandlat en vit elev. Brottsrubriceringen har tolkats som allt för sträng och rört upp känslorna i staden.

Åtalen mot eleverna mildrades, men kritiken har inte tystnat. Kritikerna menar att det amerikanska rättsväsendet har olika måttstock för svarta och vita. Medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson säger att det finns fördomar inom rättsväsendet och att sådana här händelser inte är något unikt för staden Jena, rapporterar Sveriges radio.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.