Demonstration mot det amerikanska rättsväsendet

Publicerad 2007-09-21

Mellan femton- och tjugotusen personer demonstrerade på torsdagen i södra USA mot att hudfärgen avgör hur rättväsendet agerar, rapporterar Sveriges radios ekoredaktion i dag.

Upprinnelsen till demonstrationen är bråk mellan svarta och vita elever i staden Jena i Louisiana. Bråken har pågått under flera år och en domstol åtalade nyligen en grupp svarta elever för försök till mord efter de misshandlat en vit elev. Brottsrubriceringen har tolkats som allt för sträng och rört upp känslorna i staden.

Åtalen mot eleverna mildrades, men kritiken har inte tystnat. Kritikerna menar att det amerikanska rättsväsendet har olika måttstock för svarta och vita. Medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson säger att det finns fördomar inom rättsväsendet och att sådana här händelser inte är något unikt för staden Jena, rapporterar Sveriges radio.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA