Dom för mordförsök vid Slussen överklagas

Publicerad 2007-11-15

Den 22-årige medlemmen i Svenska motståndsrörelsen som i slutet av oktober dömdes till sex års fängelse för mordförsök på en 20-årig man överklagade på torsdagen sin dom till Svea hovrätt.

Även 32-åringen, som dömdes till två års fängelse för medhjälp till försök till mord vid samma tillfälle, har överklagat tingsrättens dom.

Både 22-åringen och 32-åringen nekar till dåden. I överklagan som inlämats till Svea hovrätt skriver deras advokater att de bör försättas på fri fot, eller i alla fall få straffen sänkta ifall de skulle dömas igen i hovrätten.

22-åringens advokat skriver vidare att det saknade teknisk bevisning i målet och att vittnesmålet, som ligger till grund för tingsrättens dom, inte alls är så säkert som tingsrätten hävdat.

Bråk vid Slussen
Mordförsöket ägde rum i Slussen den 1 september i år. I samband med att aktivister från Svenska motståndsrörelsen blev attackerade av militanta antifascister stack en av nazisterna en kniv i nacken på en 20-årig man. Mannen skadades svårt och fick föras till sjukhus i ambulans.

En person fotograferade delar av bråket, dock inte själva knivattacken, och pekade i tingsrätten ut två personer som också dömdes. De åtalade har hela tiden nekat till dådet.

20-åringen hävdade konsekvent genom rättegången att han inte varit på platsen för att attackera nazisterna.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.