Dom för mordförsök vid Slussen överklagas

Publicerad 2007-11-15

Den 22-årige medlemmen i Svenska motståndsrörelsen som i slutet av oktober dömdes till sex års fängelse för mordförsök på en 20-årig man överklagade på torsdagen sin dom till Svea hovrätt.

Även 32-åringen, som dömdes till två års fängelse för medhjälp till försök till mord vid samma tillfälle, har överklagat tingsrättens dom.

Både 22-åringen och 32-åringen nekar till dåden. I överklagan som inlämats till Svea hovrätt skriver deras advokater att de bör försättas på fri fot, eller i alla fall få straffen sänkta ifall de skulle dömas igen i hovrätten.

22-åringens advokat skriver vidare att det saknade teknisk bevisning i målet och att vittnesmålet, som ligger till grund för tingsrättens dom, inte alls är så säkert som tingsrätten hävdat.

Bråk vid Slussen
Mordförsöket ägde rum i Slussen den 1 september i år. I samband med att aktivister från Svenska motståndsrörelsen blev attackerade av militanta antifascister stack en av nazisterna en kniv i nacken på en 20-årig man. Mannen skadades svårt och fick föras till sjukhus i ambulans.

En person fotograferade delar av bråket, dock inte själva knivattacken, och pekade i tingsrätten ut två personer som också dömdes. De åtalade har hela tiden nekat till dådet.

20-åringen hävdade konsekvent genom rättegången att han inte varit på platsen för att attackera nazisterna.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA