Dömda kvinnomisshandlare utesluts från SD

Publicerad 2007-08-28

Sverigedemokraternas partistyrelse har beslutat att två av partiets representanter ska uteslutas. Partiet kan därmed förlora sitt enda mandat i Gällivare.

Expo kunde inför valet 2006 avslöja att Alf Johannson som kandiderade i Gällivare kommun och Sture Blombäck, förstanamn i Kalix, båda dömts för kvinnomisshandel. Ett år senare har nu partistyrelsen beslutat sig för att utesluta de båda.

Enligt Sverigedemokraternas vice partiordförande och presstalesman, Jonas Åkerlund, är anledningen till uteslutningen att de två inte skrivit korrekta uppgifter i vandelsförsäkran. Alla som kandiderar för partiet måste fylla i en sådan, där det bland annat efterfrågas om man tidigare är dömd.

- Vi sätter stor vikt att man, när man fyller i vandelsförsäkran, är absolut uppriktig och inte utelämnar någonting eller lämnar olika uppgifter, säger Jonas Åkerlund.

Jonas Åkerlund menar att det finns flera anledningar till att det här beslutat kommer så sent. Dels påpekar han att någon måste öppna ett uteslutningsärende och när en sådan begäran är antagen så måste den berörda få möjlighet att yttra sig.

- Det är för att det ska bli en så säker hantering som möjligt och ingen ska uteslutas ohörd, säger Jonas Åkerlund.

SD förlorar mandat i Gällivare


Alf Johansson sitter i dag i Gällivares kommunfullmäktige. Han har tidigare meddelat till tidningen NSD att han tänker sitta kvar som politisk vilde om han utesluts ur partiet. I valet fick partiet 2,37 procent av rösterna, vilket gav det ett mandat i kommunen. Alf Johansson har dömt vid fem tillfällen. Fyra av domarna har lett till fängelsestraff. Vid två tillfällen har domarna rört kvinnomisshandel, den senaste skedde 1996.

Sture Blombäck var det enda namnet på Sverigedemokraternas lista till fullmäktige i Kalix. Partiet fick dock inget mandat i kommunen. Sture Blombäck dömdes 1996 för att ha misshandlat sin sambo. 1999 dömdes han för ofredande.

Expos valundersökning visade att det efter valet satt brottsbelastade sverigedemokrater i var åttonde kommun där partiet fick mandat.

Åkerlund vill inte kommentera om några andra uteslutningsärenden är aktuella för stunden.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA