EU-resolution mot homofobi

Publicerad 2007-04-27

EU-parlamentet antog under torsdagen en resolution som tar avstånd från homofobi i Europa.

Framför allt riktar EU-parlamentet kritik mot den polska ministern Roman Giertych. Den polska utbildningsministerns har lagt ett förslag om att förbjuda ”homosexuell propaganda” i skolorna. I praktiken innebär det att lärare som öppet stödjer HBT-personers lika rättigheter kan avskedas eller dömas till fängelse eller böter.

Parlamentet uppmanar Kommissionen att se till att medlemsstaterna förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning och att de stater som inte följer EU:s stadgar dras inför rätta.

EU-parlamentet har även gett det europeiska centrumet för övervakning av rasism och främlingsfientlighet uppdrag att genomföra en studie om den växande homofobin i Polen. Men det är inte bara Polen som pekas ut i resolution, parlamentet uttrycker oro över situationen i Europa i allmänhet.

Resolutionen antogs med 325 röster för, 142 emot och 150 nedlagda.

Roman Giertych tillhör det ultrakonservativa partiet polska familjers liga, LPR.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA