EU-resolution mot homofobi

Publicerad 2007-04-27

EU-parlamentet antog under torsdagen en resolution som tar avstånd från homofobi i Europa.

Framför allt riktar EU-parlamentet kritik mot den polska ministern Roman Giertych. Den polska utbildningsministerns har lagt ett förslag om att förbjuda ”homosexuell propaganda” i skolorna. I praktiken innebär det att lärare som öppet stödjer HBT-personers lika rättigheter kan avskedas eller dömas till fängelse eller böter.

Parlamentet uppmanar Kommissionen att se till att medlemsstaterna förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning och att de stater som inte följer EU:s stadgar dras inför rätta.

EU-parlamentet har även gett det europeiska centrumet för övervakning av rasism och främlingsfientlighet uppdrag att genomföra en studie om den växande homofobin i Polen. Men det är inte bara Polen som pekas ut i resolution, parlamentet uttrycker oro över situationen i Europa i allmänhet.

Resolutionen antogs med 325 röster för, 142 emot och 150 nedlagda.

Roman Giertych tillhör det ultrakonservativa partiet polska familjers liga, LPR.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.