EU-resolution mot homofobi

Publicerad 2007-04-27

EU-parlamentet antog under torsdagen en resolution som tar avstånd från homofobi i Europa.

Framför allt riktar EU-parlamentet kritik mot den polska ministern Roman Giertych. Den polska utbildningsministerns har lagt ett förslag om att förbjuda ”homosexuell propaganda” i skolorna. I praktiken innebär det att lärare som öppet stödjer HBT-personers lika rättigheter kan avskedas eller dömas till fängelse eller böter.

Parlamentet uppmanar Kommissionen att se till att medlemsstaterna förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning och att de stater som inte följer EU:s stadgar dras inför rätta.

EU-parlamentet har även gett det europeiska centrumet för övervakning av rasism och främlingsfientlighet uppdrag att genomföra en studie om den växande homofobin i Polen. Men det är inte bara Polen som pekas ut i resolution, parlamentet uttrycker oro över situationen i Europa i allmänhet.

Resolutionen antogs med 325 röster för, 142 emot och 150 nedlagda.

Roman Giertych tillhör det ultrakonservativa partiet polska familjers liga, LPR.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA