Fängelse för förintelseförnekare

Publicerad 2007-02-16

En tysk domstol dömde under torsdagen Ernst Zündel till fem års fängelse för hets mot folkgrupp och för att han förnekat Förintelsen.

Den 67-åriga tysken Ernst Zündel har vid upprepande tillfällen ifrågasatt att judar förintades under Hitlerregimen. Att förneka Förintelsen är förbjudet enligt tysk lag. Zündel ska på sin hemsida vid åtminstone 14 tillfällen ha gjort sig skyldig till detta brott, skriver Deutsche Welt.

Ernst Zundel levde under många år i Kanada, men utelämnades till Tyskland 2005. Gripandet rönte stor uppmärksamhet bland nazistiska grupperingar. I Sverige har flera grupper öppet visat sitt stöd för honom.

Vid rättegången uppmanade Zündel rätten att tillsätta en kommission av experter för att utreda Förintelsen. Han tillade att om det om framkommer att judar gasades ihjäl under andra världskriget, så ska han be om ursäkt för sina uttalanden.

I Sverige finns det ingen lag mot förnekelse av Förintelsen. Tyskland försöker i egenskap av ordförandeland för EU att påverka andra länder att införa sådana lagar.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA