Fängelse för förintelseförnekare

Publicerad 2007-02-16

En tysk domstol dömde under torsdagen Ernst Zündel till fem års fängelse för hets mot folkgrupp och för att han förnekat Förintelsen.

Den 67-åriga tysken Ernst Zündel har vid upprepande tillfällen ifrågasatt att judar förintades under Hitlerregimen. Att förneka Förintelsen är förbjudet enligt tysk lag. Zündel ska på sin hemsida vid åtminstone 14 tillfällen ha gjort sig skyldig till detta brott, skriver Deutsche Welt.

Ernst Zundel levde under många år i Kanada, men utelämnades till Tyskland 2005. Gripandet rönte stor uppmärksamhet bland nazistiska grupperingar. I Sverige har flera grupper öppet visat sitt stöd för honom.

Vid rättegången uppmanade Zündel rätten att tillsätta en kommission av experter för att utreda Förintelsen. Han tillade att om det om framkommer att judar gasades ihjäl under andra världskriget, så ska han be om ursäkt för sina uttalanden.

I Sverige finns det ingen lag mot förnekelse av Förintelsen. Tyskland försöker i egenskap av ordförandeland för EU att påverka andra länder att införa sådana lagar.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA