Fler anmälningar av hets mot folkgrupp.

Publicerad 2007-02-26

Antalet så kallade brottsmisstankar om hets folkgrupp ökade från 395 under 2005 till 470 under 2006. Det visar statistik från Riksåklagaren som TT rapporterade om under söndagen. Samtidigt visar statistiken att antalet brottsmisstankar som ledde till åtal minskade från 69 till 47.

Sven-Erik Alhem, överåklagare på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö, menar att det finns flera skäl till ökningen av antalet brottsmisstankar om hets mot folkgrupp.
– Det finns en ökad polarisering i samhället samtidigt finns det mer medvetenhet kring de här frågorna vilket gör att fler anmäler.

Statistiken kan ge en skev bild
Sven-Erik Alhem menar dock att man ska akta sig för att dra för stora slutsatser av statistiken. Dels är det relativt få brott, dels räknar inte Åklagarmyndigheten antal anmälningar utan brottsmisstankar. En anmälan kan innehålla flera brottsmisstankar. Enligt Sven-Erik Alhem handlar de om bland annat klottrade hakkors, personer som har har gjort Hitlerhälsning eller skrikit "Sieg Heil".
- Om det finns en anmälan med många ogrundade brottsmisstankar kan det ge en skev bild, poängterar Sven-Erik Alhem.

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.