Fler anmälningar av hets mot folkgrupp.

Publicerad 2007-02-26

Antalet så kallade brottsmisstankar om hets folkgrupp ökade från 395 under 2005 till 470 under 2006. Det visar statistik från Riksåklagaren som TT rapporterade om under söndagen. Samtidigt visar statistiken att antalet brottsmisstankar som ledde till åtal minskade från 69 till 47.

Sven-Erik Alhem, överåklagare på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö, menar att det finns flera skäl till ökningen av antalet brottsmisstankar om hets mot folkgrupp.
– Det finns en ökad polarisering i samhället samtidigt finns det mer medvetenhet kring de här frågorna vilket gör att fler anmäler.

Statistiken kan ge en skev bild
Sven-Erik Alhem menar dock att man ska akta sig för att dra för stora slutsatser av statistiken. Dels är det relativt få brott, dels räknar inte Åklagarmyndigheten antal anmälningar utan brottsmisstankar. En anmälan kan innehålla flera brottsmisstankar. Enligt Sven-Erik Alhem handlar de om bland annat klottrade hakkors, personer som har har gjort Hitlerhälsning eller skrikit "Sieg Heil".
- Om det finns en anmälan med många ogrundade brottsmisstankar kan det ge en skev bild, poängterar Sven-Erik Alhem.

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA