Förslag om EU-lag mot förnekande av Förintelsen

Publicerad 2007-01-15

Under sin period som ordförandeland i EU planerar Tyskland att göra det straffbart i hela unionen att förneka Förintelsen. Enligt förslaget ska även användandet av nazistsymboler kriminaliseras.

Tysklands justitieminister Birgitte Zypries är ordförande för det första informella ministermötet sedan Tyskland tog över ordförandeskapet i EU vid årsskiftet. Mötet äger rum den 14 till 16 januari i Dresden och samlar justitie- och inrikesministrar från de olika medlemsländerna. Zypries kommer under mötet lägga fram planerna för Tysklands tid som ordförandeland.

Ett av målen är att införa en lag i hela unionen, som gör det straffbart att offentligt förneka nazisternas mord på sex miljoner judar under andra världskriget. Maxstraffet ska enligt förslaget vara tre år i fängelse. Användningen av hakkors och andra nazistsymboler bör också förbjudas, anser den tyska regeringen.

Lagen finns i många länder
För två år sedan framförde dåvarande ordförandelandet Luxemburg ett liknande lagförslag. Då motsatte sig flera länder, med Storbritannien i spetsen, idén om ett allmänt förbud mot nazistsymboler. Förslaget om en kriminalisering av förnekande av Förintelsen blockerades av Italien med hänvisning till att det skulle innebära för stora inskränkningar i yttrandefriheten. Då styrdes Italien av en regeringskoalition där extremhögerpartiet Alleanza Nationale ingick. Nu är det en ny regering i Italien, vilket gett tyskarna hopp om att lagförslaget ska gå igenom den här gången.

Lagar som förbjuder förnekelse av förintelsen finns redan i tio av de 27 medlemsländerna i EU. Användningen av symboler från Tredje Riket är helt förbjuden i Tyskland. I Sverige kan användandet av nazistsymboler under vissa omständigheter falla under lagen om hets mot folkgrupp.


Håkan Gestrin
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA