071003_inr_baltic_inkasso.jpg\

Baltic inkasso har meddelat på sin hemsida att de beslutat sig för att lägga ner delar av sin verksamhet i Sverige eftersom myndigheters granskning av företaget kan innebära obehag för deras klienter.

Grundaren av Baltic inkasso utelämnad till Sverige

Publicerad 2007-11-02

Två personer från Baltic inkasso är utelämnade till Sverige. De båda har tillsammans med ytterligare en person varit eftersöka för skattebrott och brott mot inkassolagen. Den tredje personen vill inte estländska myndigheter lämna ut. Ett beslut som Sverige kommer att protestera emot. Även de som använt sig av Baltic inkassos tjänster i Sverige kan ha gjort sig skyldiga till brott.

Företaget Baltic inkasso har gjort sig ökänt för sina kontroversiella metoder att driva in skulder. Företaget har haft sin bas i Estlands huvudstad Tallinn. Brotten de nu är misstänkta för ska ha skett i samband med företagets indrivningsverksamhet och cigarettförsäljning över internet. Misstankarna rör grova skattebrott, brott mot inkassolagen.

En av de personer som nu överförts till Sverige är den 40-årige grundaren av företaget. Han är misstänkt för skattebrott och brott mot inkassolagen. Den andra är en 41-åring som misstänks för skattebrott. 41-åringen verkar inte ha haft någon koppling till Baltic inkasso annat än att de är vänner. Han brott är kopplat till cigarettförsäljningen. Båda har omhäktats av Stockholms tingsrätt.

Konflikt mellan Sverige och Estland


I september i år häktades de tre personerna i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt. De begärdes utlämnade från Estland med stöd av en europeisk arresteringsorder. Två av männen greps av polisen i Tallin den 19 september – den 40-årige grundaren och en 41-åring. Men Estland har i ett av fallen, den 35-årige vd:n för företaget, avslagigt begäran om utelämnande till Sverige med motiveringen att straffen för brott mot inkassolagen är för låga.

– När domstolen i Sverige har fattat ett beslut och åklagaren har skickat över en arresteringsorder så ska inte mottagande land ifrågasätta den. De ska bara expediera begäran, säger Hans Knutsen-Öy, kriminalkommissarie på Rikspolisen.

Enligt Knutsen-Öy så har inte Estland följt de överenskommelser som gäller inom EU. Sverige kommer via justitiedepartementet och samrådsgruppen i Bryssel protestera mot hur ärendet har hanterats och en begäran kommer skickas till Estland.

Härvan växer


Polisen har även runt om i Sverige delgivit personer som använt sig av Baltic inkassos verksamhet misstanke om brott. Enligt polisen så rör det så om många, hur många vill de dock inte uppge.

– Om man anlitar Baltic inkasso som inte har tillstånd för indrivning i Sverige, så gör man sig skyldig till brottet anstiftan till brott mot inkassolagen, säger Hans Knutsen-Öy.

Polisen har även vänt sig till tullen för att få stopp på den cigarettförsäljning över intrenet som personerna varit involverade i. Enligt polisen så ska tullen ska inte lämna ut några cigaretter om inte skatten är betald.

I utredningen har personal från skattemyndigheten, ekobrottsmyndigheten, tullen och länskriminalpolisen i Stockholm ingått.

All tre har varit aktiva den svenska extremhögern


De två häktade och den 35-årige vd:n har samtliga tidigare kopplingar till olika högerextrema grupper. De är även dömda för diverse olika brott. Grundaren har bland annat varit aktiv i Nordiska rikspartiet och Föreningen Sveriges Framtid. Han var också en av de drivande inom Konservativa partiet som hade ett valsamarbete med Ny demokrati 1998. Han är dömd till fängelse för misshandel och böter för hets mot folkgrupp.

41-åringen har dömts vid ett flertal tillfällen, bland annat för häleri, stöld, olaga innehav av explosiv vara, brott mot vapenlagen och grovt bedrägeri. I slutet av 1980-talet var han medlem i Sverigedemokraterna och satt i styrelsen för partiet i Göteborg.

Den 35-årige vd:n var tidigare aktiv inom den svenska vit makt-miljön och dömdes 1998 för hets mot folkgrupp.

Åklagaren räknas med att åtal mot de två personer som sitter häktade ska komma innan jul.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA