061025-gollnischlepen-540-1.jpg\ Bruno Gollnisch och Jean-Marie Le Pen från Front National var med och bildade EU-gruppen Identitet, tradition och självständighet, som Europaparlamentet kammare nu beslutat ska upphöra.
FOTO: Daniel Olsson/Expo

Högerextrem partigrupp i EU upphör

Publicerad 2007-11-15

Den högerextrema EU-gruppen Identitet, tradition och självständighet upphör efter att fem av dess ledamöter hoppat av. Därmed uppfyller inte gruppen kravet på 20 ledamöter som krävs för att utgöra en politisk grupp i parlamentet.

Europaparlamentet kammare meddelade på onsdagen att gruppen Identitet, tradition och självständighet, ITS, upphör efter att fem rumänska ledamöter lämnat in ett besked om att de lämnar gruppen. Gruppen bildades januari 2007 och bestod av 23 ledamöter från diverse högerextrema, främlingsfientliga och extremnationalistiska grupper i Europa. Bland annat ingick franska Front National och belgiska Vlaams Belang i gruppen.

Upprinnelsen till avhoppen är en kontrovers inom gruppen mellan de rumänska ledamöterna och Alessandra Mussolini från det italienska partiet Azione Sociale. Alessandra Mussolinis, som är barnbarn till fascistledaren och diktatorn Benito Mussolini, ska i ett uttalande ha förnedrat rumäner. Enligt den tyska tidningen der Spiegel ska hon ha sagt:

"Att bryta mot lagen har blivit en del av rumäners livsstil, och det är inga småbrott, utan skrämmande brott, som ger en gåshud."

De fem rumänska ledamöterna, tillhörande Storrumänska partiet, reagerade starkt på Alessandra Mussolinis uttalanden. Corneliu Vadim Tudor, ledare för partiet svarade genom att säga att Alessandra Mussolinis generaliserande uttalande påminde om Benito Mussolini, skriver der Spiegel. Krav på att Alessandra Mussolini skulle lämna gruppen framfördes.

För ungefär en vecka sedan fick italiensk polis större befogenheter att avvisa invandrare från EU. Beslutet är en konsekvens av het debatt som uppkommit efter en rad brott begångna av fattiga rumänska invandare. Lagändringen har påverkat relationen mellan Italien och Rumänien, uppger nyhetsbyrån TT.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA