061025-gollnischlepen-540-1.jpg\ Bruno Gollnisch och Jean-Marie Le Pen från Front National var med och bildade EU-gruppen Identitet, tradition och självständighet, som Europaparlamentet kammare nu beslutat ska upphöra.
FOTO: Daniel Olsson/Expo

Högerextrem partigrupp i EU upphör

Publicerad 2007-11-15

Den högerextrema EU-gruppen Identitet, tradition och självständighet upphör efter att fem av dess ledamöter hoppat av. Därmed uppfyller inte gruppen kravet på 20 ledamöter som krävs för att utgöra en politisk grupp i parlamentet.

Europaparlamentet kammare meddelade på onsdagen att gruppen Identitet, tradition och självständighet, ITS, upphör efter att fem rumänska ledamöter lämnat in ett besked om att de lämnar gruppen. Gruppen bildades januari 2007 och bestod av 23 ledamöter från diverse högerextrema, främlingsfientliga och extremnationalistiska grupper i Europa. Bland annat ingick franska Front National och belgiska Vlaams Belang i gruppen.

Upprinnelsen till avhoppen är en kontrovers inom gruppen mellan de rumänska ledamöterna och Alessandra Mussolini från det italienska partiet Azione Sociale. Alessandra Mussolinis, som är barnbarn till fascistledaren och diktatorn Benito Mussolini, ska i ett uttalande ha förnedrat rumäner. Enligt den tyska tidningen der Spiegel ska hon ha sagt:

"Att bryta mot lagen har blivit en del av rumäners livsstil, och det är inga småbrott, utan skrämmande brott, som ger en gåshud."

De fem rumänska ledamöterna, tillhörande Storrumänska partiet, reagerade starkt på Alessandra Mussolinis uttalanden. Corneliu Vadim Tudor, ledare för partiet svarade genom att säga att Alessandra Mussolinis generaliserande uttalande påminde om Benito Mussolini, skriver der Spiegel. Krav på att Alessandra Mussolini skulle lämna gruppen framfördes.

För ungefär en vecka sedan fick italiensk polis större befogenheter att avvisa invandrare från EU. Beslutet är en konsekvens av het debatt som uppkommit efter en rad brott begångna av fattiga rumänska invandare. Lagändringen har påverkat relationen mellan Italien och Rumänien, uppger nyhetsbyrån TT.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.