061025-gollnischlepen-540-1.jpg\ Bruno Gollnisch och Jean-Marie Le Pen från Front National var med och bildade EU-gruppen Identitet, tradition och självständighet, som Europaparlamentet kammare nu beslutat ska upphöra.
FOTO: Daniel Olsson/Expo

Högerextrem partigrupp i EU upphör

Publicerad 2007-11-15

Den högerextrema EU-gruppen Identitet, tradition och självständighet upphör efter att fem av dess ledamöter hoppat av. Därmed uppfyller inte gruppen kravet på 20 ledamöter som krävs för att utgöra en politisk grupp i parlamentet.

Europaparlamentet kammare meddelade på onsdagen att gruppen Identitet, tradition och självständighet, ITS, upphör efter att fem rumänska ledamöter lämnat in ett besked om att de lämnar gruppen. Gruppen bildades januari 2007 och bestod av 23 ledamöter från diverse högerextrema, främlingsfientliga och extremnationalistiska grupper i Europa. Bland annat ingick franska Front National och belgiska Vlaams Belang i gruppen.

Upprinnelsen till avhoppen är en kontrovers inom gruppen mellan de rumänska ledamöterna och Alessandra Mussolini från det italienska partiet Azione Sociale. Alessandra Mussolinis, som är barnbarn till fascistledaren och diktatorn Benito Mussolini, ska i ett uttalande ha förnedrat rumäner. Enligt den tyska tidningen der Spiegel ska hon ha sagt:

"Att bryta mot lagen har blivit en del av rumäners livsstil, och det är inga småbrott, utan skrämmande brott, som ger en gåshud."

De fem rumänska ledamöterna, tillhörande Storrumänska partiet, reagerade starkt på Alessandra Mussolinis uttalanden. Corneliu Vadim Tudor, ledare för partiet svarade genom att säga att Alessandra Mussolinis generaliserande uttalande påminde om Benito Mussolini, skriver der Spiegel. Krav på att Alessandra Mussolini skulle lämna gruppen framfördes.

För ungefär en vecka sedan fick italiensk polis större befogenheter att avvisa invandrare från EU. Beslutet är en konsekvens av het debatt som uppkommit efter en rad brott begångna av fattiga rumänska invandare. Lagändringen har påverkat relationen mellan Italien och Rumänien, uppger nyhetsbyrån TT.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA