Högerextrema blir utan förtroendeposter

Publicerad 2007-02-02

Den nybildade högerextrema gruppen i Europaparlamentet ITS blir utan vice ordförandeposten i två av parlamentets utskott. De två största grupperna i parlamentet valde att enas mot högerextremisterna och lansera egna kandidater.

Ledamöterna i parlamentets utskott för Kultur respektive Transport röstade fram ordförande och vice ordförande i går. Enligt systemet för fördelning av poster mellan de olika grupperna i parlamentet skulle ledamöter från ITS ha rätt till vice ordförandeposten i båda utskotten.

Men de två största grupperna i parlamentet, den kristdemokratiska-konservativa gruppen EPP-ED och den socialistiska gruppen PSE, valde att lansera egna kandidater och utnyttjade sin sammanlagda absoluta majoritet för att rösta fram dessa.
Håkan Gestrin

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.