Ingen nationalistregering i Serbien

Publicerad 2007-01-22

SERBIEN. Det ultranationalistiska Radikala Partiet gick framåt i det serbiska parlamentsvalet och är därmed fortfarande största parti i det serbiska parlamentet. Partiledaren Tomislav Nikolic kräver att få bilda regering, men har svårt att finna koalitionspartners.

Gårdagens serbiska parlamentsval var det första sedan landet skiljdes från Montenegro i somras. Frågan var om majoriteten av befolkningen skulle gå på en europavänlig linje och välja något av de liberala partier som företräder en ökad orientering mot ett medlemskap i EU, eller om de skulle rösta fram en nationalistisk regering.

Kräver att presidenten avgår
Valresultatet är inte helt fastställt, men efter den första räkningen stod det klart att det extremnationalistiska Radikala partiet (SRS) fick ungefär 28, 5 procent av rösterna. Därmed behåller partiet sin position som landets största parti. Redan på söndagskvällen utmålade partiledaren Tomislav Nikolic sitt parti som valets vinnare och krävde att både den nuvarande presidenten Boris Tadic och premiärministern Vojislav Kostunica skulle avgå.

Små chanser att bilda regering
Men SRS möjligheter att bilda regering är minimala. Den enda tänkbara koalitionspartnern i parlamentet är Slobodan Milosevics gamla parti SPS, som fick 5,9 procent av rösterna. Tillsammans har de inte mer än en dryg tredjedel av mandaten i parlamentet.

Det europavänliga Demokratiska Partiet (DS) fick, under ledning av president Tadic, 22 procent av rösterna. Serbiens Demokratiska Parti (DSS) med premiärmister Kostunica i spetsen, fick 17 procent. Med största sannolikhet kommer dessa båda, tillsammans med några av de mindre partierna, forma en regeringskoalition i parlamentet.
Håkan Gestrin

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA