Ingen nationalistregering i Serbien

Publicerad 2007-01-22

SERBIEN. Det ultranationalistiska Radikala Partiet gick framåt i det serbiska parlamentsvalet och är därmed fortfarande största parti i det serbiska parlamentet. Partiledaren Tomislav Nikolic kräver att få bilda regering, men har svårt att finna koalitionspartners.

Gårdagens serbiska parlamentsval var det första sedan landet skiljdes från Montenegro i somras. Frågan var om majoriteten av befolkningen skulle gå på en europavänlig linje och välja något av de liberala partier som företräder en ökad orientering mot ett medlemskap i EU, eller om de skulle rösta fram en nationalistisk regering.

Kräver att presidenten avgår
Valresultatet är inte helt fastställt, men efter den första räkningen stod det klart att det extremnationalistiska Radikala partiet (SRS) fick ungefär 28, 5 procent av rösterna. Därmed behåller partiet sin position som landets största parti. Redan på söndagskvällen utmålade partiledaren Tomislav Nikolic sitt parti som valets vinnare och krävde att både den nuvarande presidenten Boris Tadic och premiärministern Vojislav Kostunica skulle avgå.

Små chanser att bilda regering
Men SRS möjligheter att bilda regering är minimala. Den enda tänkbara koalitionspartnern i parlamentet är Slobodan Milosevics gamla parti SPS, som fick 5,9 procent av rösterna. Tillsammans har de inte mer än en dryg tredjedel av mandaten i parlamentet.

Det europavänliga Demokratiska Partiet (DS) fick, under ledning av president Tadic, 22 procent av rösterna. Serbiens Demokratiska Parti (DSS) med premiärmister Kostunica i spetsen, fick 17 procent. Med största sannolikhet kommer dessa båda, tillsammans med några av de mindre partierna, forma en regeringskoalition i parlamentet.
Håkan Gestrin

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA