Ingen nationalistregering i Serbien

Publicerad 2007-01-22

SERBIEN. Det ultranationalistiska Radikala Partiet gick framåt i det serbiska parlamentsvalet och är därmed fortfarande största parti i det serbiska parlamentet. Partiledaren Tomislav Nikolic kräver att få bilda regering, men har svårt att finna koalitionspartners.

Gårdagens serbiska parlamentsval var det första sedan landet skiljdes från Montenegro i somras. Frågan var om majoriteten av befolkningen skulle gå på en europavänlig linje och välja något av de liberala partier som företräder en ökad orientering mot ett medlemskap i EU, eller om de skulle rösta fram en nationalistisk regering.

Kräver att presidenten avgår
Valresultatet är inte helt fastställt, men efter den första räkningen stod det klart att det extremnationalistiska Radikala partiet (SRS) fick ungefär 28, 5 procent av rösterna. Därmed behåller partiet sin position som landets största parti. Redan på söndagskvällen utmålade partiledaren Tomislav Nikolic sitt parti som valets vinnare och krävde att både den nuvarande presidenten Boris Tadic och premiärministern Vojislav Kostunica skulle avgå.

Små chanser att bilda regering
Men SRS möjligheter att bilda regering är minimala. Den enda tänkbara koalitionspartnern i parlamentet är Slobodan Milosevics gamla parti SPS, som fick 5,9 procent av rösterna. Tillsammans har de inte mer än en dryg tredjedel av mandaten i parlamentet.

Det europavänliga Demokratiska Partiet (DS) fick, under ledning av president Tadic, 22 procent av rösterna. Serbiens Demokratiska Parti (DSS) med premiärmister Kostunica i spetsen, fick 17 procent. Med största sannolikhet kommer dessa båda, tillsammans med några av de mindre partierna, forma en regeringskoalition i parlamentet.
Håkan Gestrin

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.