JK granskar nätsida

Publicerad 2007-02-12

Justitiekanslern granskar en högerextrem internetsida som listar journalister och personer med judiskt påbrå. Ansvarig utgivare är en känd högerextremist.

Hemsidan är ett uppslagsverk skriven ur ett högerextremt perspektiv. Nätsidan innehåller uppgifter om tidningsredaktioner, enskilda journalister och personer med judiskt påbrå. Den högerextrema nätsidan är till formen snartlik det internetbaserade uppslagsverket Wikipedia.

Polisen i Östergötland inledde först en undersökning mot hemsidan, men lade ner den efter att personer bakom hemsidan gjort en så kallad databasanmälan till Radio- och tv-verket. Anmälan innebär att hemsidan faller under massmedieföretag och därmed är grundlagsskyddad. Personuppgiftslagen gäller därför inte för hemsidan. Istället ska nu Justitiekanslern (JK) granska om hemsidan gör sig skyldig till lagen om hets mot folkgrupp, skriver TT.

Som ansvarig utgivare för sidan står Anders Lagerström, som är aktiv i Nordiska förbundet. Han driver även Nordiska förlaget, som står för en stor del av spridningen av högerextremt material i Sverige.

Enligt tidningen Folkbladet finns hemsidan på en server i Norrköping.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.