JK granskar nätsida

Publicerad 2007-02-12

Justitiekanslern granskar en högerextrem internetsida som listar journalister och personer med judiskt påbrå. Ansvarig utgivare är en känd högerextremist.

Hemsidan är ett uppslagsverk skriven ur ett högerextremt perspektiv. Nätsidan innehåller uppgifter om tidningsredaktioner, enskilda journalister och personer med judiskt påbrå. Den högerextrema nätsidan är till formen snartlik det internetbaserade uppslagsverket Wikipedia.

Polisen i Östergötland inledde först en undersökning mot hemsidan, men lade ner den efter att personer bakom hemsidan gjort en så kallad databasanmälan till Radio- och tv-verket. Anmälan innebär att hemsidan faller under massmedieföretag och därmed är grundlagsskyddad. Personuppgiftslagen gäller därför inte för hemsidan. Istället ska nu Justitiekanslern (JK) granska om hemsidan gör sig skyldig till lagen om hets mot folkgrupp, skriver TT.

Som ansvarig utgivare för sidan står Anders Lagerström, som är aktiv i Nordiska förbundet. Han driver även Nordiska förlaget, som står för en stor del av spridningen av högerextremt material i Sverige.

Enligt tidningen Folkbladet finns hemsidan på en server i Norrköping.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA