JK granskar nätsida

Publicerad 2007-02-12

Justitiekanslern granskar en högerextrem internetsida som listar journalister och personer med judiskt påbrå. Ansvarig utgivare är en känd högerextremist.

Hemsidan är ett uppslagsverk skriven ur ett högerextremt perspektiv. Nätsidan innehåller uppgifter om tidningsredaktioner, enskilda journalister och personer med judiskt påbrå. Den högerextrema nätsidan är till formen snartlik det internetbaserade uppslagsverket Wikipedia.

Polisen i Östergötland inledde först en undersökning mot hemsidan, men lade ner den efter att personer bakom hemsidan gjort en så kallad databasanmälan till Radio- och tv-verket. Anmälan innebär att hemsidan faller under massmedieföretag och därmed är grundlagsskyddad. Personuppgiftslagen gäller därför inte för hemsidan. Istället ska nu Justitiekanslern (JK) granska om hemsidan gör sig skyldig till lagen om hets mot folkgrupp, skriver TT.

Som ansvarig utgivare för sidan står Anders Lagerström, som är aktiv i Nordiska förbundet. Han driver även Nordiska förlaget, som står för en stor del av spridningen av högerextremt material i Sverige.

Enligt tidningen Folkbladet finns hemsidan på en server i Norrköping.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA