Judisk begravningsplats drabbad av "den största vandaliseringen på åratal" i Europa

Publicerad 2007-08-07

En judisk begravningsplats i Polen drabbades under söndagen av omfattande vandalisering, rapporterar nyhetsbyrån AP idag.

Över 100 gravstenar på begravningsplatsen i staden Czestochowa har klottrats ned med svastikor, SS-märket, andra nazistiska symboler samt budskapet "ut med judarna" skrivet på tyska, uppger polsk polis.

"Det här är en av de största incidenterna av sådan här förstörelse på åratal", säger Jan Gebert, talesman för Warszawas judiska samfund, till AP.
"Jag kan faktiskt inte dra mig till minnes att något annat fall i Europa har varit så omfattande."

Ungefär 3,5 miljoner judar levde i Polen fram till andra världskriget; den största andelen i Europa. I dag, 60 år efter Förintelsen, har landet ungefär 30,000 judiska invånare.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.