Judisk begravningsplats drabbad av "den största vandaliseringen på åratal" i Europa

Publicerad 2007-08-07

En judisk begravningsplats i Polen drabbades under söndagen av omfattande vandalisering, rapporterar nyhetsbyrån AP idag.

Över 100 gravstenar på begravningsplatsen i staden Czestochowa har klottrats ned med svastikor, SS-märket, andra nazistiska symboler samt budskapet "ut med judarna" skrivet på tyska, uppger polsk polis.

"Det här är en av de största incidenterna av sådan här förstörelse på åratal", säger Jan Gebert, talesman för Warszawas judiska samfund, till AP.
"Jag kan faktiskt inte dra mig till minnes att något annat fall i Europa har varit så omfattande."

Ungefär 3,5 miljoner judar levde i Polen fram till andra världskriget; den största andelen i Europa. I dag, 60 år efter Förintelsen, har landet ungefär 30,000 judiska invånare.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA