Judisk begravningsplats drabbad av "den största vandaliseringen på åratal" i Europa

Publicerad 2007-08-07

En judisk begravningsplats i Polen drabbades under söndagen av omfattande vandalisering, rapporterar nyhetsbyrån AP idag.

Över 100 gravstenar på begravningsplatsen i staden Czestochowa har klottrats ned med svastikor, SS-märket, andra nazistiska symboler samt budskapet "ut med judarna" skrivet på tyska, uppger polsk polis.

"Det här är en av de största incidenterna av sådan här förstörelse på åratal", säger Jan Gebert, talesman för Warszawas judiska samfund, till AP.
"Jag kan faktiskt inte dra mig till minnes att något annat fall i Europa har varit så omfattande."

Ungefär 3,5 miljoner judar levde i Polen fram till andra världskriget; den största andelen i Europa. I dag, 60 år efter Förintelsen, har landet ungefär 30,000 judiska invånare.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA