Kommissionär oroas av växande högerextremism inom EU

Publicerad 2007-08-27

Den Italienska EU-kommissionären Franco Frattini oroas över att högerextremismen växer i flera europeiska länder, rapporterar nyhetsbyrån Berlin TT-Ritzau.

Justitiekommissionär Franco Frattini pekar ut länder som Belgien, Frankrike, Danmark, Italien och Tyskland som bekymmersamma när det gäller högerextremism. Bakgrunden till uttalandet är en händelse i tyska staden Mügeln förra veckan, då en grupp indier jagades genom staden av högerextremister.

Frattini stödjer socialdemokraternas partiledare i Tyskland, Kurt Beck, som bett jurister undersöka möjligheten att förbjuda högerextrema NPD. Ledaren för NPD, Udo Voigt, är för stunden misstänkt för att ha uppmanat till främlingshat, efter att han föreslagit att Adolf Hitlers ställföreträdare, Rudolf Hess, skulle få Nobels fredspris.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.