KU föreslås utreda partistöd

Publicerad 2007-01-26

Konstitutionsutskottet, KU, kan komma att utvärdera det kommunala partistödet efter tidningsuppgifter om att Sverigedemokraterna inte använt sitt stöd i det lokala arbetet korrekt.

Berit Andnor, ordförande för KU, och Per Bill, vice ordförande, föreslår att KU utvärderar det kommunala partistödet.

- Vi i KU kommer att göra en uppföljning och utvärdering kring hur partistödet har använts och utifrån den utredningen göra en bedömning om syftet med lagstiftningen följts, säger Berit Andnor, ordförande i KU, till Expo

I kommunallagen, där kommunalt partistöd regleras, står det ingenting om hur partistödet ska användas. I motiven står det dock att partistödet uteslutande avser den partiverksamhet som är knuten till kommun eller landsting. Enligt tidningsuppgifter kan Sverigedemokraterna ha använt det kommunala partistödet på ett otillåtet sätt.

- Sverigedemokraterna har själva sagt i diverse intervjuer att de använt det kommunala partistödet för centrala ändamål. Det är inte syftet med partistödet, säger Berit Andnor.

Berit Andnor säger att även andra partier än Sverigedemokraterna kan ha använt partistödet fel. Hon nämner att det bland annat tidigare fanns diskussioner om Ny demokratis hantering av partistödet.

- Om det visar sig att partistödet använts på ett sätt som inte var avsett, så finns det anledning att titta över lagstiftningen, säger Berit Andnor.

Sverigedemokraternas presstalesman Jonas Åkerlund vill inte kommentera uppgifterna om partiets hantering av det kommunala partistödet.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA