KU föreslås utreda partistöd

Publicerad 2007-01-26

Konstitutionsutskottet, KU, kan komma att utvärdera det kommunala partistödet efter tidningsuppgifter om att Sverigedemokraterna inte använt sitt stöd i det lokala arbetet korrekt.

Berit Andnor, ordförande för KU, och Per Bill, vice ordförande, föreslår att KU utvärderar det kommunala partistödet.

- Vi i KU kommer att göra en uppföljning och utvärdering kring hur partistödet har använts och utifrån den utredningen göra en bedömning om syftet med lagstiftningen följts, säger Berit Andnor, ordförande i KU, till Expo

I kommunallagen, där kommunalt partistöd regleras, står det ingenting om hur partistödet ska användas. I motiven står det dock att partistödet uteslutande avser den partiverksamhet som är knuten till kommun eller landsting. Enligt tidningsuppgifter kan Sverigedemokraterna ha använt det kommunala partistödet på ett otillåtet sätt.

- Sverigedemokraterna har själva sagt i diverse intervjuer att de använt det kommunala partistödet för centrala ändamål. Det är inte syftet med partistödet, säger Berit Andnor.

Berit Andnor säger att även andra partier än Sverigedemokraterna kan ha använt partistödet fel. Hon nämner att det bland annat tidigare fanns diskussioner om Ny demokratis hantering av partistödet.

- Om det visar sig att partistödet använts på ett sätt som inte var avsett, så finns det anledning att titta över lagstiftningen, säger Berit Andnor.

Sverigedemokraternas presstalesman Jonas Åkerlund vill inte kommentera uppgifterna om partiets hantering av det kommunala partistödet.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro