KU föreslås utreda partistöd

Publicerad 2007-01-26

Konstitutionsutskottet, KU, kan komma att utvärdera det kommunala partistödet efter tidningsuppgifter om att Sverigedemokraterna inte använt sitt stöd i det lokala arbetet korrekt.

Berit Andnor, ordförande för KU, och Per Bill, vice ordförande, föreslår att KU utvärderar det kommunala partistödet.

- Vi i KU kommer att göra en uppföljning och utvärdering kring hur partistödet har använts och utifrån den utredningen göra en bedömning om syftet med lagstiftningen följts, säger Berit Andnor, ordförande i KU, till Expo

I kommunallagen, där kommunalt partistöd regleras, står det ingenting om hur partistödet ska användas. I motiven står det dock att partistödet uteslutande avser den partiverksamhet som är knuten till kommun eller landsting. Enligt tidningsuppgifter kan Sverigedemokraterna ha använt det kommunala partistödet på ett otillåtet sätt.

- Sverigedemokraterna har själva sagt i diverse intervjuer att de använt det kommunala partistödet för centrala ändamål. Det är inte syftet med partistödet, säger Berit Andnor.

Berit Andnor säger att även andra partier än Sverigedemokraterna kan ha använt partistödet fel. Hon nämner att det bland annat tidigare fanns diskussioner om Ny demokratis hantering av partistödet.

- Om det visar sig att partistödet använts på ett sätt som inte var avsett, så finns det anledning att titta över lagstiftningen, säger Berit Andnor.

Sverigedemokraternas presstalesman Jonas Åkerlund vill inte kommentera uppgifterna om partiets hantering av det kommunala partistödet.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA