Laila Freivalds mörkade brev

Publicerad 2007-01-17

Först avslöjades att Laila Freivalds kände till UD:s inblandning i nedstängningen av SD-kuriren efter deras Muhammedkarikatyrtävling. Nu har tidningen Riksdag och departement avslöjat att Laila Freivalds dessutom skrivit brev till Jemen och bett om ursäkt för SD:s beteende, ett brev vars existens tidigare förnekats.

Rykten om brevet cirkulerade under mars 2006, men Freivalds pressekreterare förnekade då att det skulle ha skrivits något brev. Nu har tidningen Riksdag & departement hittat brevet. Det är enligt tidningen daterat 9 februari, samma dag som SD-kuriren stängdes ner. I brevet ber Laila Freivalds bland annat om ursäkt för att det finns extremistiska grupper som utnyttjar yttrandefriheten.

Bakgrunden till brevet är den karikatyrtävling som Sverigedemokraternas partiorgan, SD-kuriren, inledde i samband med debatten om Jyllandspostens karikatyrer på profeten Muhammed. SD-kuriren stängdes ner sedan webbhotellet som hyste hemsidan blivit kontaktade av Säkerhetspolisen och Laila Freivalds medarbetare. Agerandet ledde till en debatt om kontakten med webbhotellet stred mot grundlagen, kritiken blev till slut får hård mot Laila Freivalds som avgick från posten som utrikesminister den 21 mars.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro