Laila Freivalds mörkade brev

Publicerad 2007-01-17

Först avslöjades att Laila Freivalds kände till UD:s inblandning i nedstängningen av SD-kuriren efter deras Muhammedkarikatyrtävling. Nu har tidningen Riksdag och departement avslöjat att Laila Freivalds dessutom skrivit brev till Jemen och bett om ursäkt för SD:s beteende, ett brev vars existens tidigare förnekats.

Rykten om brevet cirkulerade under mars 2006, men Freivalds pressekreterare förnekade då att det skulle ha skrivits något brev. Nu har tidningen Riksdag & departement hittat brevet. Det är enligt tidningen daterat 9 februari, samma dag som SD-kuriren stängdes ner. I brevet ber Laila Freivalds bland annat om ursäkt för att det finns extremistiska grupper som utnyttjar yttrandefriheten.

Bakgrunden till brevet är den karikatyrtävling som Sverigedemokraternas partiorgan, SD-kuriren, inledde i samband med debatten om Jyllandspostens karikatyrer på profeten Muhammed. SD-kuriren stängdes ner sedan webbhotellet som hyste hemsidan blivit kontaktade av Säkerhetspolisen och Laila Freivalds medarbetare. Agerandet ledde till en debatt om kontakten med webbhotellet stred mot grundlagen, kritiken blev till slut får hård mot Laila Freivalds som avgick från posten som utrikesminister den 21 mars.
Expo

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA