Laila Freivalds mörkade brev

Publicerad 2007-01-17

Först avslöjades att Laila Freivalds kände till UD:s inblandning i nedstängningen av SD-kuriren efter deras Muhammedkarikatyrtävling. Nu har tidningen Riksdag och departement avslöjat att Laila Freivalds dessutom skrivit brev till Jemen och bett om ursäkt för SD:s beteende, ett brev vars existens tidigare förnekats.

Rykten om brevet cirkulerade under mars 2006, men Freivalds pressekreterare förnekade då att det skulle ha skrivits något brev. Nu har tidningen Riksdag & departement hittat brevet. Det är enligt tidningen daterat 9 februari, samma dag som SD-kuriren stängdes ner. I brevet ber Laila Freivalds bland annat om ursäkt för att det finns extremistiska grupper som utnyttjar yttrandefriheten.

Bakgrunden till brevet är den karikatyrtävling som Sverigedemokraternas partiorgan, SD-kuriren, inledde i samband med debatten om Jyllandspostens karikatyrer på profeten Muhammed. SD-kuriren stängdes ner sedan webbhotellet som hyste hemsidan blivit kontaktade av Säkerhetspolisen och Laila Freivalds medarbetare. Agerandet ledde till en debatt om kontakten med webbhotellet stred mot grundlagen, kritiken blev till slut får hård mot Laila Freivalds som avgick från posten som utrikesminister den 21 mars.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA