Livstid till före detta KKK-medlem

Publicerad 2007-08-27

En före detta Ku Klux Klan-medlem fick livstid fängelse för mord på två tonåringar 1964.

James Ford Seale fälldes i juni för att ha mördat de två 19-åringa Eddie Moore och Henry Hezekiah Dee på grund av deras hudfärg. Nu har domen mot Seale fastställts till livstid för mord och konspiration.

En annan tidigare medlem i Klanen, Charles Marcus Edwards, vittnade i rättegången mot Seale. Edwards, som fått straffrihet, berättade att Seale lade de två tonåringarna i en bagagelucka och körde dem vidare till Mississippifloden där de med tyngder runt fötterna sänktes ner levande. Kropparna hittades två månader senare av FBI.

James Seale arresterades redan 1964 för morden, men i brist på bevis friades han då från misstankar. 2005 återöppnades fallet efter att en av de mördade pojkarnas bror upptäckt att Seale fortfarande var i livet.

FBI har under senare år återupptaget flera gamla fall där personer från medborgarrättsrörelsen mördats.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.