Män röstar på Sverigedemokraterna

Publicerad 2007-09-24

Sverigedemokraterna överlägset populärast bland män visar ny undersökning från Sifo. Stödet bland kvinnor är dock lågt.

Undersökningsföretaget Sifo har nyligen slutfört en omfattande undersökning där de intervjuat 5043 personer om vilket parti de skulle rösta på i riksdagsvalet om det vore val idag.

Undersökningen visar att 3,6 procent av de tillfrågade skulle rösta på Sverigedemokraterna. Av de 2233 intervjuade männen föredrog hela 5,6 procent Sverigedemokraterna framför de andra partierna – en siffra som slår så väl centerpartiet och miljöpartiet som vänsterpartiet och kristdemokraterna.

Bland kvinnliga väljare är dock situationen en annan. Endast 1,4 procent av de 2810 tillfrågade kvinnorna säger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val i dag. Den siffran kan jämföras med 5,6 för v, 5,7 för kd, 7,4 för fp, 7,6 för mp och 8,4 procent för c.

Att partiet är så splittrat mellan könen överraskar.
- Så här stor skillnad mellan män och kvinnor har jag aldrig sett tidigare. Den är anmärkningsvärt stor, säger docent Anders Sannerstedt, statsvetare vid lunds universitet, till TT.

Han spår att partiet kommer att fortsätta öka i opinionsmätningarna.
- I valet 2010 är det fullt möjligt att Sverigedemokraterna kommer över riksdagsspärren på fyra procent. Det kan visserligen svänga fort, men trenden går däråt.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA