Män röstar på Sverigedemokraterna

Publicerad 2007-09-24

Sverigedemokraterna överlägset populärast bland män visar ny undersökning från Sifo. Stödet bland kvinnor är dock lågt.

Undersökningsföretaget Sifo har nyligen slutfört en omfattande undersökning där de intervjuat 5043 personer om vilket parti de skulle rösta på i riksdagsvalet om det vore val idag.

Undersökningen visar att 3,6 procent av de tillfrågade skulle rösta på Sverigedemokraterna. Av de 2233 intervjuade männen föredrog hela 5,6 procent Sverigedemokraterna framför de andra partierna – en siffra som slår så väl centerpartiet och miljöpartiet som vänsterpartiet och kristdemokraterna.

Bland kvinnliga väljare är dock situationen en annan. Endast 1,4 procent av de 2810 tillfrågade kvinnorna säger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val i dag. Den siffran kan jämföras med 5,6 för v, 5,7 för kd, 7,4 för fp, 7,6 för mp och 8,4 procent för c.

Att partiet är så splittrat mellan könen överraskar.
- Så här stor skillnad mellan män och kvinnor har jag aldrig sett tidigare. Den är anmärkningsvärt stor, säger docent Anders Sannerstedt, statsvetare vid lunds universitet, till TT.

Han spår att partiet kommer att fortsätta öka i opinionsmätningarna.
- I valet 2010 är det fullt möjligt att Sverigedemokraterna kommer över riksdagsspärren på fyra procent. Det kan visserligen svänga fort, men trenden går däråt.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.