Män röstar på Sverigedemokraterna

Publicerad 2007-09-24

Sverigedemokraterna överlägset populärast bland män visar ny undersökning från Sifo. Stödet bland kvinnor är dock lågt.

Undersökningsföretaget Sifo har nyligen slutfört en omfattande undersökning där de intervjuat 5043 personer om vilket parti de skulle rösta på i riksdagsvalet om det vore val idag.

Undersökningen visar att 3,6 procent av de tillfrågade skulle rösta på Sverigedemokraterna. Av de 2233 intervjuade männen föredrog hela 5,6 procent Sverigedemokraterna framför de andra partierna – en siffra som slår så väl centerpartiet och miljöpartiet som vänsterpartiet och kristdemokraterna.

Bland kvinnliga väljare är dock situationen en annan. Endast 1,4 procent av de 2810 tillfrågade kvinnorna säger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val i dag. Den siffran kan jämföras med 5,6 för v, 5,7 för kd, 7,4 för fp, 7,6 för mp och 8,4 procent för c.

Att partiet är så splittrat mellan könen överraskar.
- Så här stor skillnad mellan män och kvinnor har jag aldrig sett tidigare. Den är anmärkningsvärt stor, säger docent Anders Sannerstedt, statsvetare vid lunds universitet, till TT.

Han spår att partiet kommer att fortsätta öka i opinionsmätningarna.
- I valet 2010 är det fullt möjligt att Sverigedemokraterna kommer över riksdagsspärren på fyra procent. Det kan visserligen svänga fort, men trenden går däråt.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA