inr_bjorkqvist_070531.jpg\

Polisen grep Björn Björkqvist direkt efter hans tal under nationaldagen 2006.
Foto: Expo

Nazist dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2007-09-10

Björn Björkqvist från Nationalsocialistisk front dömdes på måndagen av Stockholms tingsrätt till två månaders fängelse för hets mot folkgrupp.

Nationaldagen 2006 samlades den högerextrema manifestationen Folkets marsch vid Smedsuddsbadet i Stockholm. Talare för Nationalsocialistisk front var Björn Björkqvist. Björkqvist citerade då bland annat ett tal som han tidigare fälts för. Direkt efter talet greps han av polis, misstänkt för hets mot folkgrupp. I dag kom domen.

Tingrätten skriver i domen att Björkqvist pekat ut invandrare som "brottsliga och klandervärda". Han ska även ha använt som sig av ordet "neger" för att "förlöjliga" en etnisk grupp. Tingrätten anser att Björkqvist ska dömas till fängelse eftersom han återfallit i brottslighet. Han dömdes till fängelse i två månader.

Björn Björkqvist har vid ett flertal tillfällen dömts för hets mot folkgrupp. Den 28 juli i år frigavs han efter den senaste fängelsedomen.

Åklagaren använde under rättegången en DVD-inspelning från talet 2006 som bevismaterial. Björn Björkqvist bestrider ansvar för brott.

Folkets marsch


Folkets marsch är en nazistisk manifestation som sedan 2005 har hållits i Stockholm på nationaldagen. Manifestationen är den näst största av sitt slag, efter den högerextrema marschen som hålls i Salem under december.

Årets upplaga av Folkets marsch samlade runt 900 personer. En av talarna var Björn Björkqvist. Förutom Nationalsocialistisk front deltog grupper som Info-14, Svenska motståndsrörelsen och Nordiska förbundet.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA