Nazist fick rätt mot polisen

Publicerad 2007-01-16

Känd nazist har vid ett flertal tillfällen begärt ut uppgifter hos polismyndigheterna i Gävleborgs- och Västernorrlands län.

Niclas Värme har sökt uppgifter om våldtäktsmän och ärenden gällande mord och dråp på kvinnor. Polismyndigheterna har vid ett antal tillfällen under 2006 inte beviljat hans begäran om att få ut uppgifterna med hänvisning till sekretesslagen.

När begäran inte beviljats av polisen har Niclas Värme överklagat besluten. Kammarrätten i Sundsvall har i flera fall kommit fram till att det inte funnits laga skäl för polisen att inte ge honom informationen eller delar av informationen.

Polisen i Gävle har även mottagit en begäran från Niclas Värme om att få ut en lista över vilka poliser som är homosexuella, uppger tidningen Gefle Dagblad.

”Revolution i välfärdsstaten”
Niclas Värme är sedan tidigare känd som nazistaktivist och dömdes i februari 2005 till fängelse för bland annat grov skadegörelse. Han ingick i den så kallade nazistcellen i Västerås som åtalades för terrorbrott.

Cellen, som bestod av ytterligare tre personer hade i manifestet ”Revolution i välfärdsstaten” presenterat hur de i olika steg skulle genomföra en väpnad revolution. I manifestet framgår det bland annat att poliser ses som legitimt byte, som ”med fördel avlivas när de bär uniform”.

Expo har tidigare avslöjat att personer från cellen även under 2006 försökt få ut uppgifter om enskilda poliser. Då gick säkerhetspolisen ut med ett internmejl som varnade polisdistrikten.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA