Nazist fick rätt mot polisen

Publicerad 2007-01-16

Känd nazist har vid ett flertal tillfällen begärt ut uppgifter hos polismyndigheterna i Gävleborgs- och Västernorrlands län.

Niclas Värme har sökt uppgifter om våldtäktsmän och ärenden gällande mord och dråp på kvinnor. Polismyndigheterna har vid ett antal tillfällen under 2006 inte beviljat hans begäran om att få ut uppgifterna med hänvisning till sekretesslagen.

När begäran inte beviljats av polisen har Niclas Värme överklagat besluten. Kammarrätten i Sundsvall har i flera fall kommit fram till att det inte funnits laga skäl för polisen att inte ge honom informationen eller delar av informationen.

Polisen i Gävle har även mottagit en begäran från Niclas Värme om att få ut en lista över vilka poliser som är homosexuella, uppger tidningen Gefle Dagblad.

”Revolution i välfärdsstaten”
Niclas Värme är sedan tidigare känd som nazistaktivist och dömdes i februari 2005 till fängelse för bland annat grov skadegörelse. Han ingick i den så kallade nazistcellen i Västerås som åtalades för terrorbrott.

Cellen, som bestod av ytterligare tre personer hade i manifestet ”Revolution i välfärdsstaten” presenterat hur de i olika steg skulle genomföra en väpnad revolution. I manifestet framgår det bland annat att poliser ses som legitimt byte, som ”med fördel avlivas när de bär uniform”.

Expo har tidigare avslöjat att personer från cellen även under 2006 försökt få ut uppgifter om enskilda poliser. Då gick säkerhetspolisen ut med ett internmejl som varnade polisdistrikten.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA