Nazist misshandlade man med järnrör

Publicerad 2007-06-27

En känd 18-årig nazist misshandlade en jämnårig person så grovt att han fick livshotade skador. Tingrätten i Helsingborg dömde honom till tre månaders fängelse. Hovrätten fastställer nu tingsrättens tidigare dom.

Det var i Åstop i september förra året som den grova misshandeln utfördes. Redan kvällen innan misshandeln hade 18-åringen gett sig på samma man och tilldelat honom ett slag i ryggen med skaftet på en kniv. Dagen efter träffade de på varandra igen.

Med ett knytnävsslag fällde den 18-årige nazisten mannen. Därefter satte 18-åringen en fot på mannens bröstkorg och slog honom med ett järnrör med full kraft och fortsatte sedan misshandeln. Mannen slogs medvetslös och ådrog sig omfattade skador i ansiktsskelettet. 18-åringen slog också ytterligare en person, som dock inte ådrog sig några allvarligare skador.

18-åringen har under många år rört sig i vit-makt-miljön och är numera aktiv i den så kallade Helsingborgskampanjen. Han är tidigare dömd för liknande våldsbrott som våld mot tjänsteman, hemfridsbrott och flera fall av misshandel.

Hovrätten fastställer nu Tingsrättens dom om skyddstillsyn och fängelse i tre månader för grov misshandel och misshandel. 18-åringen ska även betala ut skadestånd på 41.000 kr till offren.
Kenny Hjälte

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.