Nazist misshandlade man med järnrör

Publicerad 2007-06-27

En känd 18-årig nazist misshandlade en jämnårig person så grovt att han fick livshotade skador. Tingrätten i Helsingborg dömde honom till tre månaders fängelse. Hovrätten fastställer nu tingsrättens tidigare dom.

Det var i Åstop i september förra året som den grova misshandeln utfördes. Redan kvällen innan misshandeln hade 18-åringen gett sig på samma man och tilldelat honom ett slag i ryggen med skaftet på en kniv. Dagen efter träffade de på varandra igen.

Med ett knytnävsslag fällde den 18-årige nazisten mannen. Därefter satte 18-åringen en fot på mannens bröstkorg och slog honom med ett järnrör med full kraft och fortsatte sedan misshandeln. Mannen slogs medvetslös och ådrog sig omfattade skador i ansiktsskelettet. 18-åringen slog också ytterligare en person, som dock inte ådrog sig några allvarligare skador.

18-åringen har under många år rört sig i vit-makt-miljön och är numera aktiv i den så kallade Helsingborgskampanjen. Han är tidigare dömd för liknande våldsbrott som våld mot tjänsteman, hemfridsbrott och flera fall av misshandel.

Hovrätten fastställer nu Tingsrättens dom om skyddstillsyn och fängelse i tre månader för grov misshandel och misshandel. 18-åringen ska även betala ut skadestånd på 41.000 kr till offren.
Kenny Hjälte

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA