Nazister bland åtalade huliganer

Publicerad 2007-04-16

Närmare en tredjedel av de 29 personer som i december åtalades för våldsamt upplopp efter stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby 2004 har kopplingar till nazistiska eller rasistiska organisationer.

De berörda personerna har kopplingar till bland annat Nationalsocialistisk front, Svenska motståndsrörelsen och Nationaldemokraterna. Även en tidigare medlem av NS Stockholm, en numera nedlagd organisation uppbyggd kring Info-14 aktivisten Robert Vesterlund, finns med bland de åtalade. Totalt rör det sig om åtta av de totalt 29 åtalade supportrarna från AIK-klacken på norra läktaren i Råsunda.

Av dessa personer är fem tidigare dömda för olika brott. Bland domarna återfinns bland annat flera fall av misshandel, narkotikabrott och olaga hot.

Bland de tre personerna med kopplingar till nazistorganisationen Nationalsocialistisk front återfinns en 23-åring skriven i Solna, ytterligare en 23-åring från Stockholm samt en tidigare ostraffad 21-åring från Gustavsberg. Solnabon har tidigare dömts för våldsamt upplopp, narkotikabrott samt ringa brott mot vapenlagen. 23-åringen har ett längre register med flera fall av misshandel och narkotikabrott. Han har även dömts för rån och olaga hot.

Den 30-årige man från Södertälje som tidigare varit medlem i NS Stockholm har en diger historia av våldsbrott och kriminalitet bakom sig. Straffregisterutdraget är fem sidor långt och sträcker sig ända tillbaka till 1992 då han dömdes för misshandel, mordbrand och försök till grov skadegörelse. Sedan dess har lagförts för flera fall av misshandel och olaga hot samt grov misshandel, våldsamt motstånd, allmänfarlig vårdslöshet och olaga vapeninnehav. Dessutom har han vid flera tillfällen dömts för narkotikabrott.

Personen med kopplingar till Nationaldemokraterna, en 24-årig man skriven i Skogås, har bland annat tidigare dömts till ansvar för två fall av våldsamt upplopp och två fall av misshandel samt skadegörelse.

Den 20-årige mannen med kopplingar till Svenska motståndsrörelsen är tidigare ostraffad men väntar förutom åtalet om våldsamt upplopp även åtal för misshandel.

Ytterligare två tidigare ostraffade personer förekommer. En 21-åring från Katrineholm som tidigare har förekommit i kretsar kring Black Army Skinheads samt en 40-årig man från Solna. Den sistnämnde blev gripen vid en högerextrem 30-november demonstration i början på 90-talet.

Johannes Jakobsson
[email protected]
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro