Nazister reagerar på antirasistisk demonstration i USA

Publicerad 2007-09-27

Nazistgrupper i USA reagerar på de protester som tog fart efter de hårda åtalen mot sex svarta elever som misshandlat en vit elev.

I den lilla staden Jena i delstaten i Louisiana i USA genomfördes i förra veckan en protestdemonstration som lockade runt 20.000 människor. De protesterade mot att rättsväsendet behandlar svarta hårdare än vita. Orsaken till demonstrationen var att sex elever på en skola misshandlat en annan elev. De sex eleverna åtalades för försök till mord. Många tolkade den hårda brottsrubriceringen som en konsekvens av att eleverna var svarta och menade att rättsväsendet hade olika måttstock för svarta och vita. Åtalen mildrades, men protesterna fortsatte.

Nu har olika nazistiska grupper reagerat på det inträffade. Bland annat har ledaren för Nationalist Movement, Richard Barret, sökt upp den misshandlade pojken och erbjudit honom och hans familj hjälp med att föra fram deras syn på det inträffade i medierna. Richard Barret är känd för sin öppna rasism, uppger organisationen Southern Poverty Law Center.

Samtidigt har en annan vit makt-aktivist publicerat kontaktuppgifter och namn på de sex pojkarna med uppmaningen "Lynch the Jena 6" på internet. Enligt tidningen Roanoke Times så är FBI medvetna om publiceringen.

Upprinnelsen till misshandeln på skolan var att tre vita elever placerat hängsnaror i ett träd dagen efter att en svart elev suttit under det. Skolledningen reagerade inte på det inträffade och eleverna som hängt upp snarorna fick ingen bestraffning. Det inträffade skapade oro på skolan och motsättningar mellan eleverna.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA