Nazistfestival i nordöstra Skåne

Publicerad 2007-07-28

För tredje året i rad anordnades Nordiska festivalen av Nordiska förbundet. Drygt tvåhundra personer samlades under kvällen i Värestorps folkets hus i nordöstra Skåne.

Nordiska förbundet hade för första gången placerat sitt största arrangemang, Nordiska festivalen, i Skåne. Festivalbesökarna samlades i Tyringe utanför Hässleholm för att under eftermiddagen köras i bilar och bussar till Värestorps folkets hus, norr om Kristianstad. Enligt länspolisen i Skåne har allt gått lugnt till i samband med festivalen och inga ingripanden har gjorts.

Talare och musik
Innan festivalen hade arrangörerna lockat besökare med de uppmärksammade amerikanska tonårssystrarna i Prussian Blue och den tyske nazitrubaduren Frank Renicke. På talarlistan fanns den tyske högerextremisten Tomas Rackow från partiet NPD samt fransmannen Emmanuel Brund'Aubignosc. Men talarna och banden var inte de enda internationella gästerna. Festivalen besöktes även av folk från Danmark, Norge och Tyskland. Bland de övriga festivaldeltagarna fanns nazister från hela Sverige och från flera olika högerextrema organisationer.

Kenny Hjälte
Alexander Bengtsson
Daniel Poohl

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.