NRP angriper rektor

Publicerad 2007-03-28

Nordiska rikspartiet, NRP, har skickat brev till en skola i utanför Umeå där partiet attackerar rektorn för att hon agerat mot rasistiska incidenter på skolan, skriver Expressen. Rektorn har polisanmält händelsen.

Skolan har haft problem med elever som gjort Hitlerhälsning och rasistiska tillmälen. För att komma tillrätta med problemen valde skolledningen att stänga skolan i två dagar för eleverna medan lärarna tog fram en handlingsplan.

NRP menar att skolan sysslar med hjärntvättning av eleverna. Expo har tagit del av brevet där det bland annat står:

”Denne dåraktige och svenskfientlige rektor har fått inte bara NRP utan även andra nationalsocialister både i Sverige och utomlands att reagera. All världens nationalsocialisters blickar är riktade mot /…/ skolan och dess rektor!”

Rektorn har valt att polisanmäla brevet som hon upplever som hotfullt.

Brevet innehåller även avståndstagande mot mångkulturen och konspirationsidéer om judarnas makt.

NRP bildades 1956 och är ett öppet nazistiskt parti. NRP:s verksamhet har under många år varit blygsam. Det senaste året har dock en viss aktivitet noterats.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.