070707_inr_nsf_01.jpg\

En kraftig polisinsats gjorde att NSF kunde genomföra sin demonstration.
Foto: Expo

NSF demonstrerade för förintelseförnekare

Publicerad 2007-07-07

Nationalsocialistisk front samlade under lördagen ett drygt hundratal personer som demonstrerade för förintelseförnekaren Ernst Zündels frigivande. Ernst Zündel avtjänar för närvarande ett femårigt fängelsestraff i Tyskland.

Vid 14-tiden på lördagen samlades ett 140-tal nazister från Nationalsocialistisk front, Info-14, Danmarks nationalsocialistiske bevægelse och det tyska Nordischen Hilfswerk på Östermalms torg. Polisen spärrade av området under flera timmar och avhyste samtidigt ett mindre antal motdemonstranter som samlats längs marschvägen. Inne i Saluhallen greps också en motdemonstrant, misstänkt för förberedelse till misshandel.

Själva demonstrationen genomfördes utan några större incidenter. Väl framme vid Tyska ambassaden lämnade man ett brev med krav på Ernst Zündels frigivelse. I det strilande regnet talade sedan representanter för Nationalsocialistisk front samt de danska och tyska organisationerna. Innehållet i talen kretsade kring konspirationsteorier om judisk makt och påståenden om att Sverige egentligen är en diktatur.

Känd historierevisionist
Ernst Zündel har blivit en av martyrerna för den nationalsocialistiska rörelsen. Redan i slutet av 70-talet drev han i Kanada företaget Samisdat Publications som spred nazistpropaganda. Under 80- och 90-talet var han inblandad i flera uppmärksammade rättegångar. 2005 utvisades Ernst Zündel till Tyskland från Kanada och i februari 2007 dömdes han till 5 års fängelse, bland annat för att ha spridit rasistisk propaganda och för att ha förnedrat minnet av de som dog i Förintelsen.

Slutet på kampanjen
Dagens demonstration markerade slutet för Nationalsocialistisk fronts kampanj "Yttrandefriheten är hotad" som pågått sedan årsskiftet. Kampanjen har gått ut på att försvara förintelseförnekare och rasideologer som dömts för brott i Sverige och utomlands. Bland annat har man protesterat mot att Nationalsocialistisk fronts tidigare propagandachef Björn Björkqvist dömts till fängelse för hets mot folkgrupp.
Johannes Jakobsson, Anna Amnéus

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.