Polisen: Salemmarschen stoppas inte

Publicerad 2007-11-07

Kommunalrådet Lennart Kalderén i Salem har försökt stoppa den nazistiska marschen i kommunen. Polisen gör bedömningen att detta inte är möjligt, skriver Svenska Dagbladet.

Lennart Kalderén, moderat kommunalråd i Salem, har uppvaktat såväl justitieminister Beatrice ASK (m) som polisstyrelsen för att få polisen att bara bevilja en stillanstående demonstration. Ordföranden i polisstyrelsen, Kristina Alvendal (m), har tidigare gått ut och sagt att hon stödjer detta.

Polisen gör dock en helt annan bedömning. Annika Eriksson, biträdande chef på polisens operativa avdelning i Stockholm, menar att en stillastående demonstration kräver en lika stor polisinsats. Hon kan därmed inte se något skäl att stoppa den så kallade Salemarschen.

– Mötesfriheten och demonstrationsrätten är några av våra mest skyddade rättigheter i Sverige, säger hon till Svenska Dagbladet.

År 2000 dödades en 17-åring i Salem. Sedan dess har högerextrema grupper varje år gått från Rönninge centrum till Salem. Demonstrationen och motdemonstrationer har lett till stora polisinsatser och bråk. Sedan år 2003, då Salemmarschen lockade 2000 deltagare, har antalet medverkande sjunkigt år för år. 2006 deltog ungefär 1000 i tåget
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA