Polisen: Salemmarschen stoppas inte

Publicerad 2007-11-07

Kommunalrådet Lennart Kalderén i Salem har försökt stoppa den nazistiska marschen i kommunen. Polisen gör bedömningen att detta inte är möjligt, skriver Svenska Dagbladet.

Lennart Kalderén, moderat kommunalråd i Salem, har uppvaktat såväl justitieminister Beatrice ASK (m) som polisstyrelsen för att få polisen att bara bevilja en stillanstående demonstration. Ordföranden i polisstyrelsen, Kristina Alvendal (m), har tidigare gått ut och sagt att hon stödjer detta.

Polisen gör dock en helt annan bedömning. Annika Eriksson, biträdande chef på polisens operativa avdelning i Stockholm, menar att en stillastående demonstration kräver en lika stor polisinsats. Hon kan därmed inte se något skäl att stoppa den så kallade Salemarschen.

– Mötesfriheten och demonstrationsrätten är några av våra mest skyddade rättigheter i Sverige, säger hon till Svenska Dagbladet.

År 2000 dödades en 17-åring i Salem. Sedan dess har högerextrema grupper varje år gått från Rönninge centrum till Salem. Demonstrationen och motdemonstrationer har lett till stora polisinsatser och bråk. Sedan år 2003, då Salemmarschen lockade 2000 deltagare, har antalet medverkande sjunkigt år för år. 2006 deltog ungefär 1000 i tåget
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.