Polisen: Salemmarschen stoppas inte

Publicerad 2007-11-07

Kommunalrådet Lennart Kalderén i Salem har försökt stoppa den nazistiska marschen i kommunen. Polisen gör bedömningen att detta inte är möjligt, skriver Svenska Dagbladet.

Lennart Kalderén, moderat kommunalråd i Salem, har uppvaktat såväl justitieminister Beatrice ASK (m) som polisstyrelsen för att få polisen att bara bevilja en stillanstående demonstration. Ordföranden i polisstyrelsen, Kristina Alvendal (m), har tidigare gått ut och sagt att hon stödjer detta.

Polisen gör dock en helt annan bedömning. Annika Eriksson, biträdande chef på polisens operativa avdelning i Stockholm, menar att en stillastående demonstration kräver en lika stor polisinsats. Hon kan därmed inte se något skäl att stoppa den så kallade Salemarschen.

– Mötesfriheten och demonstrationsrätten är några av våra mest skyddade rättigheter i Sverige, säger hon till Svenska Dagbladet.

År 2000 dödades en 17-åring i Salem. Sedan dess har högerextrema grupper varje år gått från Rönninge centrum till Salem. Demonstrationen och motdemonstrationer har lett till stora polisinsatser och bråk. Sedan år 2003, då Salemmarschen lockade 2000 deltagare, har antalet medverkande sjunkigt år för år. 2006 deltog ungefär 1000 i tåget
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA