Polisinsats mot italienska nazister

Publicerad 2007-09-18

Italiensk polis slog i måndags till mot ett femtiotal personer som uppges knutna till ett nazistiskt parti, il Partito nazionalsocialista dei lavoratori (ung: nationalsocialistiska arbetarepartiet).

Polisen genomförde husrannsakan hos 47 personer i norra Italien, framför allt kring städerna Varese, Como, Lecco och Milano, skriver flera italienska tidningar. Några gripanden ska dock inte ha gjorts.

En av polisens utredare, Fabio Mondora, säger till tidningen La Repubblica att gruppen höll på att rekrytera nya medlemmar som skulle sprida partiets rasistiska budskap. Enligt tidningen är partiet tydligt inspirerat av Hitler och den tyska nazismen.

150 poliser deltog i insatsen.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.