Rasistbrott ger sällan dom

Publicerad 2007-04-26

Rasistiska brott leder sällan till domar i Finland. Närmare 700 brott med rasistiska förtecken begicks år 2005 men samma år utdömdes bara 25 domar på basis av strafflagens paragrafer om rasism.

Vanliga rasistiska brott är misshandel och skadegörelse. Enligt inrikesministeriets polisavdelning är en av orsakerna till att så få brott blir dömda att parterna efter många mindre brott går in för förlikning, skriver tidningen Helsingin Sanomat.

Många av brotten blir dessutom olösta för att förövaren inte ertappas.

Mattias Sjöberg
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.