Rasistbrott ger sällan dom

Publicerad 2007-04-26

Rasistiska brott leder sällan till domar i Finland. Närmare 700 brott med rasistiska förtecken begicks år 2005 men samma år utdömdes bara 25 domar på basis av strafflagens paragrafer om rasism.

Vanliga rasistiska brott är misshandel och skadegörelse. Enligt inrikesministeriets polisavdelning är en av orsakerna till att så få brott blir dömda att parterna efter många mindre brott går in för förlikning, skriver tidningen Helsingin Sanomat.

Många av brotten blir dessutom olösta för att förövaren inte ertappas.

Mattias Sjöberg
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA