Rättegång för journalistmord inleds i Turkiet

Publicerad 2007-07-03

Rättegången mot den 17-åring som står anklagad för att ha mördat journalisten Hrant Dink inleddes under gårdagen i Turkiet. Den åtalade har kopplingar till en högerextrem organisation.

Hrant Dink var chefredaktör för den turkisk-armeniska tidningen Agos och sköts ned utanför redaktionen i januari i år. Senare greps en 17-årig man som idag är åtalad för mordet.

Totalt är 18 personer åtalade för inblandning i mordet. Två av dessa anklagas för att vara ledare för den högerextrema organisation som planerade mordet. 17-åringen ska också ha kopplingar till denna rörelse.

Enligt al-Jazeera kan 17-åringen få ett fängelsestraff på mellan 18 och 24 år ifall han döms för mordet, samt ytterligare åtta år för sitt medlemskap i den av turkiska staten terroristklassade högerextrema rörelsen.

Hrant Dink väckte starka känslor i Turkiet då han arbetade för att dödandet av hundratusentals armenier i början av 1900-talet skulle klassas som folkmord, något som turkiska staten motsätter sig. Familjen Dinks advokat menar även att flera statstjänstemän ska vara inblandade i mordet.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA