Rättegång för journalistmord inleds i Turkiet

Publicerad 2007-07-03

Rättegången mot den 17-åring som står anklagad för att ha mördat journalisten Hrant Dink inleddes under gårdagen i Turkiet. Den åtalade har kopplingar till en högerextrem organisation.

Hrant Dink var chefredaktör för den turkisk-armeniska tidningen Agos och sköts ned utanför redaktionen i januari i år. Senare greps en 17-årig man som idag är åtalad för mordet.

Totalt är 18 personer åtalade för inblandning i mordet. Två av dessa anklagas för att vara ledare för den högerextrema organisation som planerade mordet. 17-åringen ska också ha kopplingar till denna rörelse.

Enligt al-Jazeera kan 17-åringen få ett fängelsestraff på mellan 18 och 24 år ifall han döms för mordet, samt ytterligare åtta år för sitt medlemskap i den av turkiska staten terroristklassade högerextrema rörelsen.

Hrant Dink väckte starka känslor i Turkiet då han arbetade för att dödandet av hundratusentals armenier i början av 1900-talet skulle klassas som folkmord, något som turkiska staten motsätter sig. Familjen Dinks advokat menar även att flera statstjänstemän ska vara inblandade i mordet.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA