Rättegång för journalistmord inleds i Turkiet

Publicerad 2007-07-03

Rättegången mot den 17-åring som står anklagad för att ha mördat journalisten Hrant Dink inleddes under gårdagen i Turkiet. Den åtalade har kopplingar till en högerextrem organisation.

Hrant Dink var chefredaktör för den turkisk-armeniska tidningen Agos och sköts ned utanför redaktionen i januari i år. Senare greps en 17-årig man som idag är åtalad för mordet.

Totalt är 18 personer åtalade för inblandning i mordet. Två av dessa anklagas för att vara ledare för den högerextrema organisation som planerade mordet. 17-åringen ska också ha kopplingar till denna rörelse.

Enligt al-Jazeera kan 17-åringen få ett fängelsestraff på mellan 18 och 24 år ifall han döms för mordet, samt ytterligare åtta år för sitt medlemskap i den av turkiska staten terroristklassade högerextrema rörelsen.

Hrant Dink väckte starka känslor i Turkiet då han arbetade för att dödandet av hundratusentals armenier i början av 1900-talet skulle klassas som folkmord, något som turkiska staten motsätter sig. Familjen Dinks advokat menar även att flera statstjänstemän ska vara inblandade i mordet.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.