rfsl_stockholm.jpg\

RFSL har vid flera tillfällen utsatts för olika typer av attacker.
Foto: Expo

RFSL-medarbetare attackerades med yxa

Publicerad 2007-05-29

En 4o-årig kvinnlig medarbetare på RFSL Stockholm attackerades igår med yxa av en okänd man. Mannen kunde efter överfallet gripas och sitter nu anhållen. Polisen arbetar utifrån att det rör sig om ett hatbrott.

- Mannen blev visad runt i lokalerna. När kvinnan passerar mannen så överfaller han henne bakifrån med en yxa, som han hade gömt i en väska, säger Thomas Laurell pressekreterare på RFSL.

Det var vid tre tiden i går som en okänd man sökte upp RFSL förbundet i centrala Stockholm. Förbundet hänvisade honom vidare till Stockholmsavdelningen som ligger bredvid förbundets lokaler. Mannen utgav sig för att vara intresserad av RFSL:s verksamhet. Trots att mannen använde sig av en yxa vid överfallet så klarade sig kvinnan relativt bra.

- Hon är chockad, men efter omständigheterna är det bra med henne. Skadorna var ytliga och hon kommer eventuellt att skrivas ut under dagen, säger Thomas Laurell.

Mannen är helt okänd för RFSL. Överfallet har skapat oror bland RFSL:s personal

- Förbundet och Stockholmsavdelningen diskuterar nu ändrade säkerhetsrutiner, säger Thomas Laurell.

Hatbrott


Polisen ser allvarligt på händelsen, men vill inte i dagsläget gå ut med information som kan påverka utredningen. RFSL utgår från att det rör sig om ett hatbrott och även polisen arbetar efter den tesen.

- Vi måste undersöka den här mannens uppsåt för att se om straffskärpningsregeln kan vara aktuellt här, säger Kenneth Kronberg, kriminalinspektör.

Brott som begås med hatmotiv kan resultera i ett strängare straff – den så kallade straffskärpningsregeln.

RFSL har vid ett flertal tillfällen varit utsatta för olika typer av attacker. Till exempel utsattes RFSL:s lokal i Piteå i slutet av 2005 för en brandbombsattack. Åtminstone en av de involverade hade nazistkopplingar. I maj 2006 attackerades en RFSL-fest i Kristianstad av bland annat aktivister från Nationalsocialistisk front. Den 7 februari i år så kastade någon in stenar i RFSL:s lokaler i Stockholm. Stenarna bar den nazistiska gruppen Svenska motståndsrörelsens symbol.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.