rfsl_stockholm.jpg\

RFSL har vid flera tillfällen utsatts för olika typer av attacker.
Foto: Expo

RFSL-medarbetare attackerades med yxa

Publicerad 2007-05-29

En 4o-årig kvinnlig medarbetare på RFSL Stockholm attackerades igår med yxa av en okänd man. Mannen kunde efter överfallet gripas och sitter nu anhållen. Polisen arbetar utifrån att det rör sig om ett hatbrott.

- Mannen blev visad runt i lokalerna. När kvinnan passerar mannen så överfaller han henne bakifrån med en yxa, som han hade gömt i en väska, säger Thomas Laurell pressekreterare på RFSL.

Det var vid tre tiden i går som en okänd man sökte upp RFSL förbundet i centrala Stockholm. Förbundet hänvisade honom vidare till Stockholmsavdelningen som ligger bredvid förbundets lokaler. Mannen utgav sig för att vara intresserad av RFSL:s verksamhet. Trots att mannen använde sig av en yxa vid överfallet så klarade sig kvinnan relativt bra.

- Hon är chockad, men efter omständigheterna är det bra med henne. Skadorna var ytliga och hon kommer eventuellt att skrivas ut under dagen, säger Thomas Laurell.

Mannen är helt okänd för RFSL. Överfallet har skapat oror bland RFSL:s personal

- Förbundet och Stockholmsavdelningen diskuterar nu ändrade säkerhetsrutiner, säger Thomas Laurell.

Hatbrott


Polisen ser allvarligt på händelsen, men vill inte i dagsläget gå ut med information som kan påverka utredningen. RFSL utgår från att det rör sig om ett hatbrott och även polisen arbetar efter den tesen.

- Vi måste undersöka den här mannens uppsåt för att se om straffskärpningsregeln kan vara aktuellt här, säger Kenneth Kronberg, kriminalinspektör.

Brott som begås med hatmotiv kan resultera i ett strängare straff – den så kallade straffskärpningsregeln.

RFSL har vid ett flertal tillfällen varit utsatta för olika typer av attacker. Till exempel utsattes RFSL:s lokal i Piteå i slutet av 2005 för en brandbombsattack. Åtminstone en av de involverade hade nazistkopplingar. I maj 2006 attackerades en RFSL-fest i Kristianstad av bland annat aktivister från Nationalsocialistisk front. Den 7 februari i år så kastade någon in stenar i RFSL:s lokaler i Stockholm. Stenarna bar den nazistiska gruppen Svenska motståndsrörelsens symbol.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA