Rysk kärnkraftsmotståndare dödad efter nazistattack

Publicerad 2007-07-24

En 21-årig man dödades och nio andra skadades efter att nazister i fredags attackerat ett tältläger för kärnkraftsmotståndare i den sibiriska staden Angarsk.

Kärnkraftsmotståndarna som tältat på platsen sedan förra veckan för att protestera mot ett planerat center för anrikning av uran blev attackerade tidigt på morgonen. Nazister tände eld på tälten och misshandlade flera av aktivisterna svårt. En av dem, den 21-årige Ilya Borodaenko, skadades så svårt att han senare avled på sjukhuset. En annan av aktivisterna bröt båda sina ben.

Enligt den ryska organisationen SOVA-center har polisen gripit tolv av förövarna. Ytterligare 13 har blivit identifierade. De är nu misstänkta för bland annat huliganism.

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro