Rysk kärnkraftsmotståndare dödad efter nazistattack

Publicerad 2007-07-24

En 21-årig man dödades och nio andra skadades efter att nazister i fredags attackerat ett tältläger för kärnkraftsmotståndare i den sibiriska staden Angarsk.

Kärnkraftsmotståndarna som tältat på platsen sedan förra veckan för att protestera mot ett planerat center för anrikning av uran blev attackerade tidigt på morgonen. Nazister tände eld på tälten och misshandlade flera av aktivisterna svårt. En av dem, den 21-årige Ilya Borodaenko, skadades så svårt att han senare avled på sjukhuset. En annan av aktivisterna bröt båda sina ben.

Enligt den ryska organisationen SOVA-center har polisen gripit tolv av förövarna. Ytterligare 13 har blivit identifierade. De är nu misstänkta för bland annat huliganism.

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA