Ryssland: Dömda för mordet på en kongolesisk student

Publicerad 2007-06-21

Fyra ryska ungdomar har dömts till fängelse för mordet på en kongolesisk student 2005. Mord och våld med rasistiska motiv är ett växande problem i Ryssland.

De fyra ungdomarna mellan 17 och 23 år mördade för två år sedan en student från Kongo. I tisdags föll domen mot dem. En av de fyra dömdes till sju års fängelse, två av dem till nio års straffarbete och den sista till 14 års fängelse, skriver TT.

Enligt organisationen SOVA, som granskar högerextrema grupper i Ryssland, ökar antalet hatbrott i landet. Under 2006 dödades 55 personer och 486 misshandlades och 2005 var det 47 personer som dödats och 415 misshandlats. Fram till och med april 2007 hade 25 personer dödats i rasistiska attacker och 154 misshandlats, enligt SOVA.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.