S-kampanj ska återta väljare från SD

Publicerad 2007-10-04

Socialdemokraterna fruktar att förlora makten i Malmö. Partiet planerar nu kampanjer mot Malmöstadsdelar där Sverigedemokraterna har starkt stöd, skriver Sydsvenska dagbladet.

Sydsvenska dagbladet har tagit del av ett internt dokument från Socialdemokraterna i Malmö. I materialet analyseras bakgrunden till varför partiet fick det sämsta valresultatet någonsin i Malmö. En del av problematiken är att flera väljare valde att ge sin röst till Sverigedemokraterna (SD).

–Vi är i en mycket bekymmersam situation, sa Arbetarekommunens ordförande Christine Axelsson.

"Det handlar uppenbarligen om en arbetsam arbetareklass och om lägre tjänstemän, som känner sig svikna av oss. Besvikelsen riktar sig mot flykting- och invandringspolitiken, och går kort sagt ut på, att vi tycker flyktingar är viktigare än svenskar," lyder några rader i strategidokumentet.

Nu planerar Socialdemokraterna i Malmö en motoffensiv. Inför valet 2010 ska riktade kampanjer genomföras i områden där SD fått starkt stöd. Enligt riksdagsmannen Leif Jakobsson (s) har arbetet redan påbörjats. Samtliga s-riksdagsledamöter från Malmö besökte i våras Almgården. I somras arrangerades en gårdsfest i samma område.

Socialdemokraterna har även analyserat skolvalresultat och bland annat funnit att Sverigedemokraterna är starka på vissa yrkesförberedande gymnasieprogram.
_–Vi försöker nu att jobba förebyggande på de programmen, säger riksdagsmannen Leif Jakobsson till Sydsvenska dagbladet.
Expo

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.