Schweiziska högerpopulister lämnar regeringen

Publicerad 2007-12-14

Det schweiziska högerpopulistpartiet SVP lämnar samlingsregeringen efter att dess partiledare Christoph Blocher fått sparken som justitieminister, skriver TT.

Schweiziska folkpartiet (SVP) är landets största parti och fick i årets val 29 procent av rösterna. Partiets valkampanj rönte stor uppmärksamhet och anklagades för att vara främlingsfientlig. Efter valet bildade SVP tillsammans med ytterligare tre partier regering.

I onsdags röstade parlamentet om vilka som skulle besitta landets sju ministerposter. SVP.s partiledare Christoph Blocher röstades bort som justitieminister. Istället valdes en annan SVP-politiker, Eveline Widmar-Schlumpf. Hon uteslöts från SVP:s parlamentsgrupp så fort det stod klart att hon ställde upp som kandidat för ministerposten.

Opposition


SVP meddelade på torsdagen att partiet lämnar samlingsregeringen och går i opposition.

- Jag pendlar mellan lättnad, besvikelse och upprördhet. Jag lämnar regeringen men inte politiken, förklarade Blocher i ett uttalande. Han lovade en hård oppositionspolitik, där SVP maximalt ska utnyttja den schweiziska författningens alla vidsträckta möjligheter att låta folkomröstningar avgöra politiken, skriver TT

De gröna och socialdemokraterna tillsammans med liberala ledamöter låg bakom omröstningen som ledde till Blochers avsättning som minister. Anledningen ska vara missnöje med SVP:s hårdföra politik mot invandringen. Åtgärden är mycket ovanlig för att vara Schweizisk politik.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro