Schweiziska högerpopulister lämnar regeringen

Publicerad 2007-12-14

Det schweiziska högerpopulistpartiet SVP lämnar samlingsregeringen efter att dess partiledare Christoph Blocher fått sparken som justitieminister, skriver TT.

Schweiziska folkpartiet (SVP) är landets största parti och fick i årets val 29 procent av rösterna. Partiets valkampanj rönte stor uppmärksamhet och anklagades för att vara främlingsfientlig. Efter valet bildade SVP tillsammans med ytterligare tre partier regering.

I onsdags röstade parlamentet om vilka som skulle besitta landets sju ministerposter. SVP.s partiledare Christoph Blocher röstades bort som justitieminister. Istället valdes en annan SVP-politiker, Eveline Widmar-Schlumpf. Hon uteslöts från SVP:s parlamentsgrupp så fort det stod klart att hon ställde upp som kandidat för ministerposten.

Opposition


SVP meddelade på torsdagen att partiet lämnar samlingsregeringen och går i opposition.

- Jag pendlar mellan lättnad, besvikelse och upprördhet. Jag lämnar regeringen men inte politiken, förklarade Blocher i ett uttalande. Han lovade en hård oppositionspolitik, där SVP maximalt ska utnyttja den schweiziska författningens alla vidsträckta möjligheter att låta folkomröstningar avgöra politiken, skriver TT

De gröna och socialdemokraterna tillsammans med liberala ledamöter låg bakom omröstningen som ledde till Blochers avsättning som minister. Anledningen ska vara missnöje med SVP:s hårdföra politik mot invandringen. Åtgärden är mycket ovanlig för att vara Schweizisk politik.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA