SD-ledamot förnekar diskriminering av HBT-personer

Publicerad 2007-01-25

Sverigedemokraten Ingemar Lindgren menar att HBT-personer inte diskrimineras och anser inte att Karlstads kommun ska utbilda sin personal i frågan.

Den 18 januari beslutade fullmäktige i Karlstad att politiker och kommunalanställda ska utbildas i diskriminerings- och HBT-frågor. Samtliga partier förutom Sverigedemokraterna röstade för förslaget.

- Vi tycker det är onödigt att lägga 250.000 av kommunens skattepengar eftersom informationen finns att hämta gratis. Det är bättre att lägga pengarna på fattigpensionärerna som inte kan äta sig mätta, säger Ingemar Lindgren, ledamot i kommunfullmäktige Karlstad.

Bevis på diskriminering
Ingemar Lindgren menar att samtliga partier arbetar mot heteronormen och därmed även mot förhållandet man och kvinna. Han anser inte att HBT-personer är diskriminerade i samhället.

- Sverigedemokraten är ute och cyklar, säger George Sved, kanslichef på HomO.

Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, HomO, arbetar mot homofobi och diskriminering i samhället. Enligt George Sved finns det många bevis på att HBT-personer diskrimineras i samhället.

- Vi har i Sverige en lagstiftning som skyddar mot diskriminering på grund av sexuell läggning. Tittar man på vår webbplats, där vi prövar lagstiftningen, så kan man se hundratals ärenden som påvisar diskriminering. Det förkommer i arbetslivet, på högskolan, i den vanliga skolan och i övriga samhällslivet, säger George Sved.

Förenklad världsbild
Kommunstyrelsens ordförande Lena Melesjö-Windahl (s) var den som la fram förslaget om att samtliga inom kommunen skulle utbildas i diskriminerings- och HBT-frågor. Även kommunalrådet Anders Knape (m) lade fram ett liknande förslag.

- De här är viktiga frågor som måste diskuteras och lyftas fram. Lindgren har fel och jag ställer inte upp på hans mycket förenklade världsbild, säger Anders Knape.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.