SD lyfter fram apartheidförespråkare

Publicerad 2007-06-07

Sverigedemokraterna lyfter fram en rasist och apartheidförespråkare på sin internettidning. Det är den norske 85-åriga Erik Gjems-Onstad som gör en politisk comeback i det norska pensionärspartiet.

I artikeln berättar Erik Gjems-Onstad att han tänker kandidera till kommunstyret i Asker, Norge. Om han lyckas bli invald så ska han arbeta för att stoppa utomeuropeisk invandring till kommunen. Enligt Gjems-Onstad skulle det ge ett överskott som skulle kunna ge fattiga pensionärer en lokal och instiftande av en lokal tilläggspension.

Sverigedemokraterna drar också hårt på att han är gammal motståndsman som stred emot den tyska ockupationen av Norge 1940 till 1945. Det de väljer att inte nämna är vilka grupper han rör sig kring idag. Senast Gjems-Onstad förekom i svensk press var när han intervjuades i den nazistiska tidningen Nationellt Motstånd och där beskrev sin kamp mot "främlingsinvasionen av Norge".

Erik Gjemst-Onstad har en lång politisk karriär bakom sig och har sedan 1970 talet rört sig i främlingsfientliga eller rasistiska grupper och partier. Under en lång period gav han ut tidningen Nytt & Kommentarer där han bland annat färsvare apartheidregimen i Sydafrika.
Mikael Ekman

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA