SD lyfter fram apartheidförespråkare

Publicerad 2007-06-07

Sverigedemokraterna lyfter fram en rasist och apartheidförespråkare på sin internettidning. Det är den norske 85-åriga Erik Gjems-Onstad som gör en politisk comeback i det norska pensionärspartiet.

I artikeln berättar Erik Gjems-Onstad att han tänker kandidera till kommunstyret i Asker, Norge. Om han lyckas bli invald så ska han arbeta för att stoppa utomeuropeisk invandring till kommunen. Enligt Gjems-Onstad skulle det ge ett överskott som skulle kunna ge fattiga pensionärer en lokal och instiftande av en lokal tilläggspension.

Sverigedemokraterna drar också hårt på att han är gammal motståndsman som stred emot den tyska ockupationen av Norge 1940 till 1945. Det de väljer att inte nämna är vilka grupper han rör sig kring idag. Senast Gjems-Onstad förekom i svensk press var när han intervjuades i den nazistiska tidningen Nationellt Motstånd och där beskrev sin kamp mot "främlingsinvasionen av Norge".

Erik Gjemst-Onstad har en lång politisk karriär bakom sig och har sedan 1970 talet rört sig i främlingsfientliga eller rasistiska grupper och partier. Under en lång period gav han ut tidningen Nytt & Kommentarer där han bland annat färsvare apartheidregimen i Sydafrika.
Mikael Ekman

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA