SD lyfter fram apartheidförespråkare

Publicerad 2007-06-07

Sverigedemokraterna lyfter fram en rasist och apartheidförespråkare på sin internettidning. Det är den norske 85-åriga Erik Gjems-Onstad som gör en politisk comeback i det norska pensionärspartiet.

I artikeln berättar Erik Gjems-Onstad att han tänker kandidera till kommunstyret i Asker, Norge. Om han lyckas bli invald så ska han arbeta för att stoppa utomeuropeisk invandring till kommunen. Enligt Gjems-Onstad skulle det ge ett överskott som skulle kunna ge fattiga pensionärer en lokal och instiftande av en lokal tilläggspension.

Sverigedemokraterna drar också hårt på att han är gammal motståndsman som stred emot den tyska ockupationen av Norge 1940 till 1945. Det de väljer att inte nämna är vilka grupper han rör sig kring idag. Senast Gjems-Onstad förekom i svensk press var när han intervjuades i den nazistiska tidningen Nationellt Motstånd och där beskrev sin kamp mot "främlingsinvasionen av Norge".

Erik Gjemst-Onstad har en lång politisk karriär bakom sig och har sedan 1970 talet rört sig i främlingsfientliga eller rasistiska grupper och partier. Under en lång period gav han ut tidningen Nytt & Kommentarer där han bland annat färsvare apartheidregimen i Sydafrika.
Mikael Ekman

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.