SD-nämndeman vill utvisa allsvensk spelare

Publicerad 2007-07-30

En enig rätt i Gävle dömde 24 juli fotbollsspelaren Yannick Bapupa, som stod åtalad för grovt kvinnofridsbrott, till böter och samhällstjänst. Nämndemannen och Sverigedemokraten Roger Hedlund menade efter domen att Bapupa i stället borde utvisats från Sverige.

Roger Hedlund, som är distriktsordförande för Sverigedemokraterna Gävleborg samt ordförande i Gävleavdelningen, skrev på sin blogg efter domen att han skulle ha önskat ett hårdare straff. Alla nämndemän har rätten att meddela sin syn på domen, något Hedlund valde att inte göra, skriver Gefle Dagblad.

- Om Roger Hedlund hade en avvikande åsikt borde han ha anmält den i rätten, inte varit tyst för att sedan använda domslutet till att bilda politisk opinion, säger det moderata oppositionsrådet Inger Källgren Sawela till Sveriges Radio Gävleborg.

Roger Hedlund skriver på sin blogg att han är "bakbunden av vad åklagaren lägger fram".

Åklagare Bengt Rankka säger till Gefle Dagblad att en nämndeman har rätt att uttrycka sina åsikter, men att det är märkligt att kritisera en dom som man själv har varit med om att fatta.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA