SD-nämndeman vill utvisa allsvensk spelare

Publicerad 2007-07-30

En enig rätt i Gävle dömde 24 juli fotbollsspelaren Yannick Bapupa, som stod åtalad för grovt kvinnofridsbrott, till böter och samhällstjänst. Nämndemannen och Sverigedemokraten Roger Hedlund menade efter domen att Bapupa i stället borde utvisats från Sverige.

Roger Hedlund, som är distriktsordförande för Sverigedemokraterna Gävleborg samt ordförande i Gävleavdelningen, skrev på sin blogg efter domen att han skulle ha önskat ett hårdare straff. Alla nämndemän har rätten att meddela sin syn på domen, något Hedlund valde att inte göra, skriver Gefle Dagblad.

- Om Roger Hedlund hade en avvikande åsikt borde han ha anmält den i rätten, inte varit tyst för att sedan använda domslutet till att bilda politisk opinion, säger det moderata oppositionsrådet Inger Källgren Sawela till Sveriges Radio Gävleborg.

Roger Hedlund skriver på sin blogg att han är "bakbunden av vad åklagaren lägger fram".

Åklagare Bengt Rankka säger till Gefle Dagblad att en nämndeman har rätt att uttrycka sina åsikter, men att det är märkligt att kritisera en dom som man själv har varit med om att fatta.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA