magnus-larheim-01.jpg\

Magnus Larheim riskerar att uteslutas från Sverigedemokraterna.
Foto: Expo

SD-politiker riskerar uteslutas

Publicerad 2007-05-25

Sverigedemokraternas partistyrelse har öppnat ett uteslutningsärende mot kyrkopolitikern Magnus Larheim i Helsingborg.

Magnus Larheim har enligt uppgift ljugit för partiet om sin kriminella bakgrund, vilket ska vara anledningen till att partistyrelsen öppnat ett uteslutningsärende mot honom.

Expo avslöjade i valrörelsen att Magnus Larheim var dömd vid sju tillfällen, bland annat för misshandel, olaga hot, rån och våld mot tjänsteman. Sedan dess har ytterligare en dom tillkommit.

Magnus Larheim sitter för Sverigedemokraterna i kyrkofullmäktige i Helsingborg. Under valrörelsen fungerade han som kampanjledare. Magnus Larheim förnekar kännedom om att ett uteslutningsärende öppnats mot honom.

- Det känner jag inte till något om, säger Magnus Larheim.

Jonas Åkerlund, presstalesman och vice partiledare för Sverigedemokraterna, bekräftar dock att ett uteslutningsärende öppnats mot Magnus Larheim. Åkerlund säger också att Larheim kommer få en möjlighet att yttra sig i ärendet innan beslut tas. Åkerlund vill inte kommentera fallet närmare förrän partistyrelsen tagit något beslut.

Lokalt stöd


Enligt uppgift möter dock partistyrelsens beslut motstånd bland lokala sverigedemokrater i Helsingborg, där delar av den lokala partigruppen har visat sitt stöd för Larheim.

Pontus Bergqvist, ordförande för Sverigedemokraterna i Helsingborg, säger att de haft ärendet öppet för diskussion, men att han inte vill ge några ytterligare kommentarer i dagsläget.

- Vi kommenterar inga personärenden förrän beslut har tagits, säger Pontus Bergqvist.

Beslut om ärendet tas på nästa partistyrelsemöte som ska hållas under hösten. Pontus Bergqvist säger att han först efter det kan kommentera ärendet närmare.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA