magnus-larheim-01.jpg\

Magnus Larheim riskerar att uteslutas från Sverigedemokraterna.
Foto: Expo

SD-politiker riskerar uteslutas

Publicerad 2007-05-25

Sverigedemokraternas partistyrelse har öppnat ett uteslutningsärende mot kyrkopolitikern Magnus Larheim i Helsingborg.

Magnus Larheim har enligt uppgift ljugit för partiet om sin kriminella bakgrund, vilket ska vara anledningen till att partistyrelsen öppnat ett uteslutningsärende mot honom.

Expo avslöjade i valrörelsen att Magnus Larheim var dömd vid sju tillfällen, bland annat för misshandel, olaga hot, rån och våld mot tjänsteman. Sedan dess har ytterligare en dom tillkommit.

Magnus Larheim sitter för Sverigedemokraterna i kyrkofullmäktige i Helsingborg. Under valrörelsen fungerade han som kampanjledare. Magnus Larheim förnekar kännedom om att ett uteslutningsärende öppnats mot honom.

- Det känner jag inte till något om, säger Magnus Larheim.

Jonas Åkerlund, presstalesman och vice partiledare för Sverigedemokraterna, bekräftar dock att ett uteslutningsärende öppnats mot Magnus Larheim. Åkerlund säger också att Larheim kommer få en möjlighet att yttra sig i ärendet innan beslut tas. Åkerlund vill inte kommentera fallet närmare förrän partistyrelsen tagit något beslut.

Lokalt stöd


Enligt uppgift möter dock partistyrelsens beslut motstånd bland lokala sverigedemokrater i Helsingborg, där delar av den lokala partigruppen har visat sitt stöd för Larheim.

Pontus Bergqvist, ordförande för Sverigedemokraterna i Helsingborg, säger att de haft ärendet öppet för diskussion, men att han inte vill ge några ytterligare kommentarer i dagsläget.

- Vi kommenterar inga personärenden förrän beslut har tagits, säger Pontus Bergqvist.

Beslut om ärendet tas på nästa partistyrelsemöte som ska hållas under hösten. Pontus Bergqvist säger att han först efter det kan kommentera ärendet närmare.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA