070802_inr_bjorn__soder.jpg\

SD:s partisekreterare Björn Söder anser, att om homosexualitet är normalt så är pedofili det också.
Foto: Expo

SD:s partisekretare till attack mot homosexualitet

Publicerad 2007-08-02

Sverigedemokraternas partisekreterare, Björn Söder, går till attack mot homosexuella. "Dessa sexuella avarter är inte normala", skriver han i partiets nättidning. Björn Söder jämför också homosexualitet med djursex och pedofili. Den pågående Pridefestivalen kallar han för "det perversa homosexevenemanget".

Björn Söder skriver på hemsidan för Sverigedemokraternas partitidning SD-kuriren att homosexualitet är att jämföra med sex med barn och djur:

"Vad är det som säger att den sk normaliseringen slutar med att homo-, bi- och transpersoner (hbt-personer) skall "normaliseras"? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili (sex med underåriga)? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala. Normalt är det som vi människor är skapta för, det vill säga att kunna få avkomma och föra släktträdet vidare."

Sören Juvas, förbundsordförande RFSL, menar att Sverigedemokraterna ser ner på allt som partiet inte uppfattar som normalt. Han uppfattar Björn Söders artikel som inskränkt.

- Björn Söder kategoriserar in homo- och bisexuella och transpersoner i samma gruppering som personer som har sex med djur eller som begår övergrepp mot barn, säger Sören Andersson.


"Kritiserar människovärdet"
Björn Söder har inte gått att nå för en kommentar, via sin telefonsvarare meddelar han att han är på semester. Jonas Åkerlund, Sverigedemokraternas presstalesman, säger att han inte tolkar Björn Söders artikel som att han jämför homosexualitet med djursex och pedofili.

- Jag uppfattar det som han menar att det görs ett stort nummer av att man försöker lyfta upp det från den privata sfären till något annat.

Björn Söder skriver i sin artikel att homosexualitet för vissa kan uppfattas som naturligt "eftersom det förekommer i naturen". Men han tillägger att "med det resonemanget skulle även pedofili vara naturligt."

Jonas Åkerlund säger att han inte har någon minnesbild av att partiet diskuterat om homosexualitet är normalt som, vad han kallar, biologisk företeelse.

- Homosexualitet är en avvikelse, men inte onormal eftersom den alltid har funnits, säger han.

Sören Juvas uppfattar Sverigedemokraterna som ett intolerant och odemokratiskt parti.

- Det han kritiserar är människovärdet, att homosexuella ska ha samma värde som andra ser Björn Söder ett problem, säger Sören Juvas.


Glenn Hysén kritiseras
Årets upplaga av Pride tar bland annat upp problemen med homofobi inom sporten. Sportkommentatorn och den före detta fotbollsspelaren Glenn Hysén var en av dem som invigningstalade då Pride invigdes i Stockholm under tisdagen.

Björn Söder kommenterar Glenn Hyséns medverkan med att det "är en stor sorg för många fotbollsfantaster som sett Hysén som en hjälte och förebild under många år".
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA