Socialdemokrater mobiliserar mot SD

Publicerad 2007-07-07

I samband med att en ny väljarundersökning visat att 16% av 1000 tillfrågade personer ser positivt på en riksdagsplats för Sverigedemokraterna mobiliserar socialdemokraterna och fackförbunden mot partiet.

Genom att formulera en tydligare samhällskritik och våga diskutera laddade frågor som integration hoppas man kunna fånga upp många av de väljare som närmat sig SD. I en intervju med Svenska dagbladet berättar Anders Ferbe från IF Metall och Mats Johansson (s) om strategin.

– Vi måste få fram våra värderingar, se till att ta debatten på arbetsplatserna och markera att det inte är okej med främlingsfientlighet eller allmänt politikerförakt. Det är inga lösningar på att man känner sig utanför, säger Mats Ferbe till SvD.

Till stor del menar duon att det handlar om att fånga upp missnöjet och att inse att det inom LO finns en grogrund för populism. Mats Johansson menar även att SD distanserat sig från den hederskodex som tidigare funnits bland politiska partier, nämligen att hålla sig till sanningen.

– Sd förvanskar verkligheten och kastar ur sig osanna uppgifter. Det måste vi lägga kraft på att avslöja, säger han till SvD.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA