Socialdemokrater mobiliserar mot SD

Publicerad 2007-07-07

I samband med att en ny väljarundersökning visat att 16% av 1000 tillfrågade personer ser positivt på en riksdagsplats för Sverigedemokraterna mobiliserar socialdemokraterna och fackförbunden mot partiet.

Genom att formulera en tydligare samhällskritik och våga diskutera laddade frågor som integration hoppas man kunna fånga upp många av de väljare som närmat sig SD. I en intervju med Svenska dagbladet berättar Anders Ferbe från IF Metall och Mats Johansson (s) om strategin.

– Vi måste få fram våra värderingar, se till att ta debatten på arbetsplatserna och markera att det inte är okej med främlingsfientlighet eller allmänt politikerförakt. Det är inga lösningar på att man känner sig utanför, säger Mats Ferbe till SvD.

Till stor del menar duon att det handlar om att fånga upp missnöjet och att inse att det inom LO finns en grogrund för populism. Mats Johansson menar även att SD distanserat sig från den hederskodex som tidigare funnits bland politiska partier, nämligen att hålla sig till sanningen.

– Sd förvanskar verkligheten och kastar ur sig osanna uppgifter. Det måste vi lägga kraft på att avslöja, säger han till SvD.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.