Stockholmare har fått nog av nazistmarscher

Publicerad 2007-07-03

De boende i området kring Vanadislunden i Stockholms innerstad har vänt sig till kommunen med krav på att nazister och andra "icke-demokratiska och presumtivt kriminella organisationer" portas från parken, rapporterar tidningen Mitt i Vasastan.

Det som föranleder aktionen är nationaldagens nazistdemonstration Folkets Marsch, som väckt både rädsla och obehag hos Vasastadsborna.

"Anders", som vill vara anonym, beskriver talen och atmosfären som "30-talslik" och berättar vidare: "Jag såg när de kom i sina vita skjortor och alla poliser som var med. Det var hundratals. Det var rena krigsstämningen."

Enligt Mitt i Vasastan undersöker Hanna Broberg (m), ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd, möjligheterna att begränsa nationaldagsdemonstrationerna.

"Risken är att det blir värre så att det här blir en dag då extrema grupper slåss med varandra. Nationaldagen ska firas på ett trevligt sätt. Inte så att det kränker andra människors frihet," menar Broberg, som också har reagerat på de högerextrema gruppernas politisering av nationaldagen:

"De snor den och lägger in vad de menar är svenskt på en dag som är alla svenskars dag. Det känns ganska groteskt."

Frågan kommer att diskuteras i det lokala brottsförebyggande rådet i höst.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA