Stockholmare har fått nog av nazistmarscher

Publicerad 2007-07-03

De boende i området kring Vanadislunden i Stockholms innerstad har vänt sig till kommunen med krav på att nazister och andra "icke-demokratiska och presumtivt kriminella organisationer" portas från parken, rapporterar tidningen Mitt i Vasastan.

Det som föranleder aktionen är nationaldagens nazistdemonstration Folkets Marsch, som väckt både rädsla och obehag hos Vasastadsborna.

"Anders", som vill vara anonym, beskriver talen och atmosfären som "30-talslik" och berättar vidare: "Jag såg när de kom i sina vita skjortor och alla poliser som var med. Det var hundratals. Det var rena krigsstämningen."

Enligt Mitt i Vasastan undersöker Hanna Broberg (m), ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd, möjligheterna att begränsa nationaldagsdemonstrationerna.

"Risken är att det blir värre så att det här blir en dag då extrema grupper slåss med varandra. Nationaldagen ska firas på ett trevligt sätt. Inte så att det kränker andra människors frihet," menar Broberg, som också har reagerat på de högerextrema gruppernas politisering av nationaldagen:

"De snor den och lägger in vad de menar är svenskt på en dag som är alla svenskars dag. Det känns ganska groteskt."

Frågan kommer att diskuteras i det lokala brottsförebyggande rådet i höst.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA