Stockholmare har fått nog av nazistmarscher

Publicerad 2007-07-03

De boende i området kring Vanadislunden i Stockholms innerstad har vänt sig till kommunen med krav på att nazister och andra "icke-demokratiska och presumtivt kriminella organisationer" portas från parken, rapporterar tidningen Mitt i Vasastan.

Det som föranleder aktionen är nationaldagens nazistdemonstration Folkets Marsch, som väckt både rädsla och obehag hos Vasastadsborna.

"Anders", som vill vara anonym, beskriver talen och atmosfären som "30-talslik" och berättar vidare: "Jag såg när de kom i sina vita skjortor och alla poliser som var med. Det var hundratals. Det var rena krigsstämningen."

Enligt Mitt i Vasastan undersöker Hanna Broberg (m), ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd, möjligheterna att begränsa nationaldagsdemonstrationerna.

"Risken är att det blir värre så att det här blir en dag då extrema grupper slåss med varandra. Nationaldagen ska firas på ett trevligt sätt. Inte så att det kränker andra människors frihet," menar Broberg, som också har reagerat på de högerextrema gruppernas politisering av nationaldagen:

"De snor den och lägger in vad de menar är svenskt på en dag som är alla svenskars dag. Det känns ganska groteskt."

Frågan kommer att diskuteras i det lokala brottsförebyggande rådet i höst.
Expo

Verktyg:

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.