Stökigt vid nazistaktioner

Publicerad 2007-08-13

Flera nazistiska aktiviteter ägde rum under i helgen. Aktivister från Svenska motståndsrörelsen (SMR) drabbade samman med en grupp SSU:are i centrala Örebro. I Arboga och Trelleborg samlades Nationalsocialistisk front (NSF) och i Borlänge hade Info-14 möte.

I Arboga greps en person misstänkt för misshandel och hets mot folkgrupp när NSF samlade mellan 20 och 30 personer för en manifestation. Manifestationen skedde i anknytning till den medeltidvecka som pågår i staden och det var i samband med att oroligheter bröt ut som NSF-aktivisten greps, rapporterar Nerikes Allehanda.

Även i Trelleborg hade NSF en mindre aktion. Ett tiotal aktivister från NSF delade ut flygblad, enligt partiets nätsida. Polisen i Trelleborg känner dock inte till händelsen.

Möte i Borlänge


Stockholmsbaserade Info-14 fortsätter sin "föreläsningsturné" och besökte under lördagen Borlänge för att hålla ett möte. Polisen tillkallade extraresurser från Dalarna och Örebro, men inga oroligheter bröt ut, skriver Dalademokraten.

Info-14 har tidigare haft "föreläsningar" i Västerås och Nyköping. Mötena är en del av Info 14:s arbete för att skapa ett nätverk av så kallade "oberoende nationella".

Oroligt i Örebro


Ett 15-tal SMR-aktivister, från framför allt Stockholm, besökte Örebro för att sälja sitt partiorgan, Nationellt motstånd under lördagen. SMR:s närvaro uppmärksammades av en grupp från SSU, som var i Örebro i för att delta vid ungdomsförbundets kongress, vilka bildade en motdemonstration. Tumult uppstod mellan grupperna och SMR-aktivister ska ha slängt flaskor och andra tillhyggen mot motdemonstranterna, rapporterar Nerikes Allehanda.

SMR skriver i ett meddelande på sin nätsida riktat till "SSU och alla andra fiender":

"Vi kommer att stå på gatorna och vi vet att vi tidvis kommer att hamna i underläge mot fienden. Detta bekymrar oss inte eftersom vi likväl inte kommer att vika en tum. Men vi vet också att vi är långt mer förberedda för det accelererade våldet om det kommer, eftersom vi är redo att inte bara dö – utan även använda rättfärdigt våld – för att skydda oss själva och i förlängningen, vårt folk. Att angripa oss gör man på egen risk, och man skall vara medveten om vad man då sätter på spel."
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA