071208_inr_salem_01.jpg\

Nätverket mot rasisms demonstration lockade rekordmånga deltagare. En grupp aktivister bröt sig ur tåget och har under eftermiddagen gjort allt för att dröja sig kvar i Salem och störa Salemmarschen.

Största motdemonstrationen hittills

Publicerad 2007-12-08

Nätverket mot rasisms motdemonstration i Salem samlade i dag en rekordstor mängd demonstranter. Under slutet av demonstrationen bröt sig en grupp ur samlingen för att gömma sig i skogen. Polisen söker nu efter utbrytargruppen samtidigt som det brunnit vid två skolor.

Uppgifterna om antalet deltagare i dagens motdemonstration i Salem går isär. Enligt Nätverket mot rasism har demonstrationen samlat cirka 1200 personer, vilket innebär det största deltagarantalet någonsin. Enligt polisens presstalesman Mats Nylén var deltagarantalet lägre, mellan 700 och 750 personer. Polisen menar dock att antalet deltagare verkar vara större än tidigare år.


Utbrytning på given signal


Demonstrationen började lugnt men i slutet bröt sig en grupp av aktivister ur tåget. Samtidigt som två raketer avfyrades lämnade de tåget och sprang mot skogen. Polisen har sökt efter gruppen med hjälp av helikoptrar med strålkastarljus.

Enligt Mats Nylén handlar det om ett hundratal aktivister, men enligt Expos reportrar på plats rör det sig om betydligt fler.

Det har under eftermiddagen brunnit vid två skolor. Enligt polisen är bränderna under kontroll. Polisen meddelar också att det för tillfället är oroligt i Salem. Enligt den vänsterextrema hemsidan motkraft har det förekommit konfrontationer mellen aktivister och polis.

Danskar omhändertagna


Demonstration lockade deltagare från flera länder. Det har arrangerats bussresor från Norge och både tyska och danska aktivister har varit på plats i Salem under dagen.

17 av de danska aktivisterna sitter nu omhändertagna på Norrmalms polisstation. De har omhändertagits med stöd av utlänningslagen eftersom de kan antas begå brott i Sverige. Aktivisterna är mellan 19 och 21 år gamla.


Salemmarschen kan fördröjas


Polisen meddelar att de inte tänker låta Salemfonden genomföra sin marsch förrän området är säkrat. Enligt Mats Nylén innebär det just nu att marschen kan komma att försenas.

Deltagarna i Salemmarschen samlas i just nu på bland annat pendeltågsstationen i Rönninge.

Daniel Poohl
Mikael Ekman
Daniel Poohl

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA