Student i USA utsatt för rasistiskt överfall

Publicerad 2007-10-03

En svart student i Florida, USA, attackerades med basebollträ och utsattes för ett dränkningsförsök. Fyra av de fem gärningsmännen står nu åtalade för hatbrott och misshandel. Den femte åtalas för grov misshandel och försök till mord, men inte hatbrott, skriver Miami Herald.

Stephen Barret var tillsammans med två av sina kurskamrater på väg i båt från en ö, där de varit på fest, när föraren sade att båten var överlastad. Enligt polisrapporten ska en av de tonåringar som var passagerare på båten ha sagt "Get off the boat, Nigger".

Barret och hans sällskap klev av och väntade vid en småbåtshamn när de blev överfallna av en grupp tonåringar, vevande med basebollträn. Enligt rapporten så försökte ett flertal personer trycka ner Barrets huvud under vatten.

Oroligt mellan svarta och latinamerikaner


De personer som står åtalade för hatbrott har latinamerikansk bakgrund och pastor Carl Johnson som företräder en baptistkyrka i södra Florida uttryckte oro över att händelsen skulle öka spänningen mellan svarta och latinamerikaner i Miami. Tillsammans med en grupp andra präster samlade han till en presskonferens där han menade att "den våg av rasistiskt hat" som svept över USA nu även kommit att påverka Florida.

På presskonferensen lyfte de upp händelsen i Jena som exempel, där en grupp svarta elever misshandlade en vit elev. Johnson, som var på plats i Jena för att protestera mot de hårda åtalspunkter som lades fram mot de svarta eleverna, sa att hans oro då var att händelsen skulle få återklang i hans egen stad. En oro som han nu menar har blivit verklighet, skriver Miami Herald.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA